8 Berita Data Ekonomi Penting Tumpuan Pasaran Minggu Ini (31 Julai – 4 Ogos 2023)

525

Berikut merupakan sebahagian daripada data-data ekonomi penting yang akan menjadi tumpuan pasaran sepanjang minggu ini.

Data PMI Pembuatan & Perkhidmatan China (Isnin 9.30 Pagi): Terbitan data ekonomi China akan memacu sentimen pasaran di awal minggu. Bacaan yang diramalkan sedikit menurun akan memberi kesan kurang baik kepada perkembangan pasaran global.

Mesyuarat Polisi RBA (Selasa 12.30 Tengahari): Bank pusat Australia dijangka akan kembali menaikkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas setelah mengekalkan kadar pada mesyuarat sebelum ini. Kenyataan susulan yang bernada hawkish oleh gabenor akan mendorong pengukuhan mata wang dolar Aussie.

Tinjauan ISM Pembuatan AS (Selasa 10.00 Malam): Pasaran bakal menjangkakan perkembangan sektor ekonomi yang baik di Amerika selepas catatan angka yang memberangsangkan pada data pertumbuhan ekonomi minggu lalu.

Data Pekerjaan ADP AS (Rabu 8.15 Malam): Ramalan angka pertambahan pekerjaan untuk sektor swasta di AS pada bulan Julai dijangka merosot menjadi petanda kepada pelabur untuk berjaga-jaga menuju data di penghujung minggu.

Mesyuarat Polisi BOE (Khamis 7.00 Petang): Kenaikan kadar faedah adalah sebanyak 25 mata asas bakal dijangka akan dilaksanakan oleh BOE pada mesyuarat terbaru minggu ini. Mata wang Pound boleh mengukuh, namun ucapan gabenor akan memacu arah pergerakan harga selanjutnya.

Tinjauan ISM Perkhidmatan AS (Khamis 10.00 Malam): Tinjauan terhadap sektor bukan pembuatan di AS juga akan diperhatikan dalam menilai kesihatan semasa ekonomi. US dolar bakal beri reaksi pada data yang diterbitkan ini.

Data Pekerjaan Kanada (Jumaat 8.30 Malam): Ramalan awal terhadap sektor pekerjaan Kanada adalah suram dengan pertambahan pekerjaan pada bulan Julai adalah rendah berbanding bulan sebelumnya. Kadar pengangguran dijangka meningkat 5.5% daripada 5.4%.

Data Pekerjaan NFP AS (Jumaat 8.30 Malam): Pertambahan pekerjaan di Amerika pada Julai diramalkan suram setelah kemerosotan pada bacaan Jun yang lalu. Kadar pengangguran diramal kekal di patas 3.6%. Pelabur akan menilai bacaan pekerjaan terbaru ini untuk gambaran penetapan dasar oleh Federal Reserve (Fed) yang selanjutnya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat