Adakah Ini Petanda Buruk NFP?

1,663

US dolar memperkuatkan kedudukan di paras ketinggian tiga bulan berbanding pesaing utamanya dengan tumpuan pasaran kini tertumpu kepada penerbitan laporan pekerjaan NFP AS pada malam ini.

Pelabur menyambut baik bacaan data tuntutan pengangguran AS yang menunjukkan kejatuhan lebih besar dari dijangkakan pada minggu lalu, dengan mendorong US dolar lebih tinggi pada awal sesi New York.

Namun, kenaikan dolar greenback sedikit terbantut selepas data berikutnya yang diterbitkan menunjukkan bahawa aktiviti pembuatan AS berkembang pada kadar sederhana pada bulan Jun.

Apa yang lebih membimbangkan lagi adalah, apabila komponen pekerjaan dalam sektor ini menguncup untuk pertama kali dalam tempoh 7 bulan, yang mungkin disebabkan kekurangan bahan mentah dan tenaga kerja.

Hal ini telah menimbulkan keraguan kepada pelabur untuk melihat peningkatan dalam pertumbuhan pekerjaan AS, memandangkan pelabur mengambil bacaan data ini sebagai petunjuk kepada pembacaan laporan NFP nanti.

Sementara itu, matawang euro terus tergelincir ke paras terendah sejak awal April disebabkan pengukuhan US dolar. Namun, bacaan akhir data PMI di Zon Eropah yang lebih baik daripada jangkaan telah membantu menyokong matawang itu daripada jatuh lebih rendah.

Matawang pound juga merosot ke paras terendah hampir tiga bulan selepas Gabenor Bank Pusat England (BOE), Andrew Bailey memberi amaran mengenai pentingnya untuk memastikan pemulihan tidak terganggu oleh pengetatan pramatang dalam dasar monetari dan kenaikan inflasi hanya bersifat sementara.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat