Adakah Komen Positif Trump Hanya Sekadar Untuk Meredakan Sementara Ketegangan Perang Dagang?

310

Menjelang pembukaan sesi pasaran Eropah hari ini, perkembangan terbaru berkenaan isu perang dagang antara Amerika Syarikat dan China memberikan khabar yang sedikit positif.

Dalam ketegangan yang melanda setelah Amerika Syarikat menaikkan kadar tarif pada Jumaat lalu serta China dilaporkan turut akan bertindak balas menaikkan kadar tarif terhadap barangan Amerika, kenyataan dari Presiden Donald Trump seakan cuba untuk meredakan keadaan.

Presiden Trump mengatakan bahawa rundingan dagang AS-China bakal mencapai persetujuan dalam tempoh beberapa minggu sahaja lagi.

Kenyataan optimis tersebut sedikit meredakan kebimbangan para pelabur dengan ketegangan yang berlanjutan sebelum ini dan pasaran turut dilihat memberi reaksi yang positif terhadap kenyataan tersebut.

Susulan itu, perubahan pada sentimen pasaran turut mempengaruhi pergerakan harga dalam pasaran kewangan terutama matawang safe-haven.

Yen Jepun dan Swiss franc Switzerland sebelum ini mengukuh disebabkan mendapat permintaan tinggi dalam suasana pasaran yang berisiko mula diniagakan lemah sehingga menjelang pembukaan sesi Eropah.

Dagangan pasangan matawang USD/JPY yang mengekalkan siri penurunan sehingga semalam mula kembali melonjak dari paras terendah pada support 109.100. Adakah pergerakan harga mula menunjukkan pertukaran arah?

Matawang komoditi dolar AUD dan NZD juga turut mencatatkan kenaikan pada dagangan Asia hari ini berikutan sentimen pasaran yang sedikit dipulihkan oleh komen positif Donald Trump tersebut.

Namun fasa awal perubahan sentimen ini akan dipantau oleh pelabur untuk melihat sejauh mana pemulihan yang berlaku pada pasaran.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat