Aduh! Pekerja Google Anti-Vaksin?

372

Alamak, pekerja Google percaya konspirasi anti-vaksin ke?

Sekurang-kurangnnya 600 pekerja Google menandatangani manifesto meminta majikan mereka untuk menarik balik mandat wajib vaksinasi Covid-19 sebelum para pekerja kembali memasuki pejabat pada tahun hadapan.

Pada 4 November lalu, pentadbiran Joe Biden menyuruh syarikat-syarikat yang mempunyai lebih 100 pekerja perlu memastikan setiap pekerjanya sudah lengkap divaksin sepenuhnya atau diuji negatif dari virus pada setiap minggu.

Sebagai tindak balas terhadap dasar tersebut, Google telah meminta lebih 150,000 orang pekerjanya memuat naik status vaksinasi mereka ke dalam portal syarikat sebelum Disember.

Syarikat tersebut turut menyatakan bahawa pekerja yang berkerja rapat dengan kerajaan perlu mendapatkan vaksin walaupun mereka tidak datang ke pejabat.

Menurut CNBC, manifesto yang telah ditandatangani menggesa bos-bos syarikat untuk mencipta mandat vaksin baharu termasuk Goggle.

Manifesto itu turut meminta pekerja untuk ‘menentang mandat (vaksinasi) sebagai prinsip’ dan menekankan bahawa dasar itu tidak boleh mengubah keputusan mereka jika mereka sudah memilih untuk tidak mendapatkan vaksin Covid-19.

Google, bagaimanapun, tetap dengan dasarnya sebagai tindak balas terhadap bantahan itu.

Google telah menegaskan kepada pekerja mereka berkenaan keperluan vaksinasi kerana ia merupakan salah satu cara terbaik untuk memastikan tenaga kerja mereka selamat dan memastikan perkhidmatan mereka terus berjalan lancar.

Dalam pada itu, pekerja Google akan kembali bekerja di pejabat selama 3 kali seminggu bermula 10 Januari 2022.

Mandat vaksinasi Presiden Joe Biden menghadapi tindakan undang-undang di beberapa negeri yang mendakwa bahawa presiden itu telah melampaui kuasanya kerana Perlembagaan Amerika Syarikat memerlukan kelulusan Kongres untuk membuat langkah sedemikian.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat