Ahli Lembaga Tidak Bersependapat, ECB Dilihat Tergesa-Gesa Dalam Kenaikan Kadar! Ini Yang Berlaku

122

Keputusan Bank Pusat Eropah untuk menaikkan kadar faedah utamanya sebanyak setengah peratus pada bulan Julai telah ditentang oleh beberapa ahli majlis pentadbirannya, menurut akaun mesyuarat yang diterbitkan pada Khamis.

ECB berkata “majoriti yang sangat besar” ahli dalam majlis itu telah menyokong langkah tersebut, namun menzahirkan kebimbangan dengan “risiko kemelesetan yang semakin meningkat” untuk menyokong langkah yang lebih kecil.

Sebaliknya, mereka mengharap untuk mencipta alat baharu untuk membendung turun naik yang tidak wajar dalam pasaran hutang kerajaan telah disokong sebulat suara.

Kedua-dua keputusan itu telah dilihat oleh penganalisis pada masa itu sebagai ‘quid pro quo’, yang akan menjinakkan inflasi dengan menaikkan kadar lebih cepat daripada yang dicadangkan oleh bank pada mesyuarat Jun.

Sebagai tambahan kepada kenaikan kadar sebenar, yang menamatkan percubaan ECB dengan kadar faedah negatif, bank itu juga telah menyatakan bahawa ia berhasrat untuk menaikkan semula kadar pada bulan September. Bagaimanapun, ia berkata tindakannya pada bulan September akan bergantung kepada data ekonomi.

Ahli lembaga ECB, Fabio Panetta telah menzahirkan penentangan dengan memberitahu bahawa persidangan pada hari Rabu bahawa ECB tidak perlu menaikkan kadar lebih banyak lagi.

“Kami mungkin perlu menyesuaikan pendirian monetari kami lebih jauh, tetapi …. kami harus sedar sepenuhnya bahawa kebarangkalian kemelesetan ekonomi semakin meningkat,” kata Panetta.

Inflasi zon Europah mencecah paras tertinggi baharu sebanyak 8.9% pada bulan Julai. Ini bermakna bahawa kadar faedah sebenar – diselaraskan untuk inflasi – masih sangat negatif.

Euro telah menyusut ke paras terendah 20 tahun berbanding US dolar di tengah-tengah keengganan ECB untuk menaikkan kadar dengan lebih agresif.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat