Akta Kripto Ini Menunggu Kelulusan Dari Senat & Joe Biden!

938

Dewan Perwakilan Amerika Syarikat (AS) telah meluluskan undang-undang baru, Eliminate Barriers to Innovation Act yang diusulkan oleh Republikan, Patrick McHenry.

Jika akta tersebut diluluskan oleh Senat dan ditandatangani oleh Presiden AS, Joe Biden, maka akan lebih jelaslah undang-undang terhadap pasaran kripto terutama pengelasan aset digital sebagai sekuriti atau komoditi.

Pada masa yang sama, wujud pasukan yang dianggotai oleh pegawai dari Securities and Exchange Commission (SEC) dan Commodity Futures Trading Commission (CFTC), termasuk beberapa firma fintech dalam sektor aset digital, penyelidik, firma kewangan dan pemantau pelabur.

Ia ditubuhkan dengan tujuan untuk menganalisis undang-undang semasa negara dan peraturan berkaitan aset digital dalam tempoh setahun.

Ini bermakna mereka akan bertanggungjawab dalam menjawab beberapa isu termasuk bagaimana peraturan memberi kesan kepada pasaran kripto dan bagaimana pasaran tersebut boleh menjadi adil, lebih efisien dan lebih telus; sama ada undang-undang AS menjadikan negara semakin lebih atau kurang bersaing dalam teknologi kewangan; dan apa standard sekuriti yang wajar diwujudkan bagi perlindungan kripto dan perantara lain.

Tidak cukup dengan itu, mereka juga perlu mengemukakan cadangan bagaimana AS dapat mengurangkan penipuan dan manipulasi harga dalam pasaran kripto, atau melindungi pelabur serta memastikan firma kripto mematuhi Bank Secrecy Act yang mana mewajibkan institusi kewangan memerangi penggubahan wang haram dan pembiayaan keganasan.

Ini merupakan langkah pertama dalam membuka ruang antara pihak penyelia dan pelabur bagi mewujudkan ketelusan tanpa ada jurang salah faham dua pihak.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat