Amerika Syarikat Dan China Merancang Penangguhan Tarif Bulan Disember!

393

Perunding perdagangan Amerika Syarikat dan China kini sedang berbincang dan dijangka akan menangguhkan pengenaan tarif pusingan baru yang ditetapkan pada 15 Disember.

Maklumat ini adalah berdasarkan pegawai rasmi kedua-dua belah pihak dan pada ketika ini kedua-dua belah masih belum mencapai kata putus tentang bagaimana Beijing akan komited untuk melakukan pembelian dalam jumlah yang besar terhadap produk-produk pertanian A.S seperti yang ditegaskan oleh Presiden Trump.

Dalam minggu ini, Presiden AS Donald Trump mendakwa rundingan perdagangan dengan Beijing “berjalan lancar” dan dalam masa yang sama Setiausaha Perdagangan Wilbur Ross menegaskan bahawa perkara paling penting adalah mencapai kesepakatan yang “baik” berbanding perjanjian yang tuntas tapi tidak cukup penelitian.

Sementara itu, China menyatakan ia mahu perjanjian ini diselesaikan secepat mungkin tetapi menegaskan bahawa apa-apa perjanjian mesti termasuk penarikan kembali tarif.

Walaubagaimanapun, laporan hari ini yang dikeluarkan oleh Wall Street melaporkan para penggubal dasar A.S sedang mensasarkan barangan China dengan rang undang-undang baru yang akan menghalang penggunaan dana persekutuan untuk membeli bas dan Kertapi China Hal ini akan merumitkan usaha Trump untuk mencapai perjanjian perdagangan awal.

Tindakan ini dikeluarkan susulan tindakan China yang telah mengarahkan supaya semua peralatan dan perisian komputer asing dikeluarkan dari pejabat kerajaan dan institusi awam dalam tempoh tiga tahun, yang dijangka akan memberi tamparan hebat kepada syarikat-syarikat multinasional Amerika Syarikat seperti HP, Dell dan Microsoft.

Pasaran sedang memberi perhatian dan menilai hasil berpotensi rundingan perdagangan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat