Analisis: Adakah Pair USD/JPY Dapat Meneruskan Kenaikannya Melebihi 107.00 ?

1,062

Pair USD/JPY terkenal sebagai antara major pair yang paling diminati oleh trader. Hari ini kami akan bincangkan sama ada pair ini boleh meneruskan kenaikan ke atas melebihi 107.00 atau pun tidak.

Jika dilihat kepada pergerakan USD/JPY sejak sebulan yang lalu, ia pernah jatuh ke paras terendah 19 bulan yang lalu di 104.62 disebabkan oleh ketidaktentuan politik dan polisi di Amerika Syarikat. Selepas daripada itu ia cuba membuat kenaikan dan ternyata berjaya menguat pada minggu lalu.

Antara penyebab kepada kenaikan USD/JPY minggu lalu adalah disebabkan pemulihan sentimen Perang Perdagangan dengan pasaran fokus kepada cuti umum pada minggu lalu. Pada minggu sebelum itu, USD/JPY membuat penurunan disebabkan sentimen Perang Perdagangan yang dicetuskan sendiri oleh Trump yang pada mulanya beliau merancang untuk mengenakan tariff keluli dan aluminium.

Paling penting dalam kejatuhan USD/JPY pada tempoh itu juga adalah disebabkan pengukuhan Yen yang sering mendapat permintaan semasa ketakpastian (uncertainty) dalam pasaran.

Minggu ini jelas dilihat USD/JPY membuat kenaikan sejak Selasa disebabkan sentimen pasaran yang semakin pulih antara AS-CHINA. Hal ini secara automatik telah menyebabkan Yen melemah dan menolak USD/JPY lebih tinggi. Ia dalam masa yang sama memperlihatkan pengukuhan USD dan kelemahan Yen.

Jadi, adakah USD/JPY akan terus menaik?

Penting juga di sini untuk kita melihat aspek analisis teknikal khususnya keadaan yang berlaku di sekitar harga 107.00. Jika ia berjaya ditembusi, ia boleh menjadi sebab tambahan bahawa pair ini akan meneruskan kenaikan.

Dari segi sentimen semasa, apa yang menyebabkan kenaikan pair ini pada Khamis adalah komen-komen positif AS sejak daripada Rabu khususnya oleh penasihat ekonomi AS iaitu Larry Kudlow. Komen beliau yang terbaru menunjukkan AS-CHINA dalam rundingan dagangan dan kedua-duanya dijangka mengurangkan halangan perdagangan iaitu tariff dalam konteks semasa.

Dengan komen Kudlow ini, kita menjangka sentimen pasaran buat masa ini adalah positif dan akan menolak Yen lebih rendah dan seterusnya bullish kepada USD/JPY.

>>>NAK BELAJAR ANALISIS FUNDAMENTAL? KLIK SINI<<<

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat