Analisis Fundamental – Adakah Tren Kenaikan EUR/USD Telah Berakhir?

1,050

Matawang US dollar seperti yang ramai maklum banyak disokong oleh jangkaan terhadap kadar faedah yang lebih tinggi di masa akan datang. Kadar faedah adalah indikator penting bagi melihat pergerakan sesuatu matawang kerana ia adalah faktor penarik kepada pelabur untuk datang melabur ke dalam sesuatu negara.

Kenapa jangkaan kadar faedah di Amerika Syarikat tiba-tiba meningkat? Jangkaan ini meningkat sejak minggu lepas apabila Hasil-Bon 10-Tahun Kerajaan AS (US10-year Treasury Yields) mula membuat kenaikan. Inilah yang disebut sebagai kadar faedah jangka panjang (US10-year Treasury Yields) di mana ia menjadi petunjuk kepada kadar faedah jangka pendek yang ditentukan oleh The Fed dalam mesyuarat FOMC lapan kali setahun.

Oleh sebab ia penanda aras yang dilihat kepada potensi kenaikan kadar faedah, ini telah menarik pelaburan masuk ke Amerika Syarikat sekaligus menyebabkan peningkatan permintaan US dollar.

Peningkatan US dollar tidak disangkal lagi banyak disokong oleh peningkatan kadar faedah jangka panjang. Paling jelas pengukuhan USD dapat dilihat berbanding matawang-matawang utama termasuk Euro, Yen, Sterling, Aussie, Loonie dan Kiwi.

Apakah Potensi Pergerakan Pair EUR/USD

Matawang Euro tidak terlepas daripada penguatan matawang USD dan selagi US10-year Treasury Yields membuat kenaikan, selagi itulah kemungkinan kita akan melihat pair EUR/USD terus tertekan.

Namun, menjelang penetapan polisi monetari ECB pada Khamis, kita menjangka pergerakan menurun EUR/USD sedikit terhad kerana pasaran berhati-hati dengan pengumuman ECB. Hal ini kerana jika ECB memberikan komen yang hawkish tentu saja pair EUR/USD akan membuat kenaikan semula.

Pergerakan sideway dijangka akan berlaku kepada pair matawang Euro bermula pada sesi Asia pada Khamis menjelang pengumuman polisi pada pukul 7.45 malam. Pasaran akan cuba mendapatkan isyarat dan meneliti nada yang digunakan oleh ECB dalam kenyataan awal. Selepas itu, tumpuan akan terus terarah kepada sidang media Mario Draghi pada pukul 8.30 malam.

Ketika ini pasaran menjangka ECB atau Mario Draghi akan memberikan komen yang dovish berdasarkan pendirian terbaru mereka baru-baru ini. Jadi, potensi untuk EUR/USD terus membuat penurunan itu ada. Tetapi jika ECB dilihat kurang dovish daripada apa yang dijangka, ini akan menyebabkan lonjakan semula EUR/USD.

Nak belajar analisis Fundamental? Klik sini
Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat