Analisis GOLD – Pelabur Bersedia! Emas Sedang Mulakan Rentak

2,298

Bacaan data tuntutan pengangguran pekerjaan Amerika Syarikat (AS) yang memberangsangkan sama sekali telah menyokong dolar greenback untuk kukuh dalam memberikan tekanan kepada harga emas.

Tekanan tersebut terus dibadai oleh keyakinan yang kian melonjak dari pelabur dalam menjangkakan bahawa Federal Reserve (Fed) mungkin akan melaksanakan pengurangan pembelian bon lebih cepat.

Akan tetapi segala faktor perlu diambil kira termasuk ketidaktentuan varian Omicron dan ketegangan yang berlaku ketika ini serba sedikit akan mempengaruhi rencana Fed di mesyuarat minggu hadapan.

Meninjau kepada pergerakan harga XAU/USD yang mengukur nilai emas berbanding USD nampaknya seperti sedang memulakan rentak penurunan untuk kembali lagi mencecah ke zon sokongan 1760.00.

Harga juga dilihat seakan memberi isyarat awal kepada trend bearish setelah harga mula menyusut di bawah zon SBR (support become resistance) 1780.00 dan paras rintangan Moving Average 50 (MA50).

Hal berkenaan turut sama sekali telah membuatkan pelabur mengambil langkah berwaspada sebelum mengeluarkan jangkaan yang lebih jelas menuju terbitan data inflasi AS pada sesi New York malam ini.

Jika penerbitan data inflasi AS diterbitkan dengan bacaan yang meningkat, zon rintangan terkini yang diperhatikan pada zon SBR 1800.00 dan dijangka akan berupaya untuk terus mendaki ke zon 1830.00.

Barangkali peningkatan harga emas tersebut juga dijangka akan menyangkal trend bearish yang ingin dipersembahkan dan sekali gus memberi isyarat untuk harga terus mencatat pendakian lebih garang.

Namun andai kata pergerakan harga pada carta XAU/USD kekal meneruskan penurunan, reaksi harga di zon sokongan 1760.00 berkemungkinan akan dinilai oleh pelabur bagi menyasarkan sasaran baharu.

Sasaran lebih rendah akan mendorong harga emas mencipta paras terendah yang baharu dan secara tidak langsung bakal memecahkan benteng paling kebal untuk ditembusi sejak daripada Oktober 2021.

Lihat gambar carta harga XAU/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat