Angkara Lockdown Di Shanghai, Tesla Terpaksa Tutup Lagi Kilang

330

‘Lagi sakit Elon Musk, makin kurang duit dia lepas ni.’

Tesla Inc terpaksa melanjutkan penggantungan kilang operasinya di Shanghai selepas bandar tersebut memasuki fasa sekatan (lockdown) berperingkat bagi membendung kes melibatkan Covid-19.

Kilang pengeluaran Gigafactory milik Telsa yang dibina berhampiran pusat kewangan utama China terpaksa melanjutkan penangguhan yang sepatutnya sehari kepada 4 hari hingga 1 April.

Umumnya, bandar Shanghai memasuki lockdown dengan ia mengunci separuh daripada bandarnya secara berskala bagi menjalankan ujian besar-besaran dalam membendung wabak Covid-19 yang mengganas semula.

Ekoran daripada itu, kilang Tesla yang terketak di timur sungai Huangpu diarahkan mematuhi perintah berkurung pada Isnin selama 4 hari.

Ia secara tidak langsung memberi kesan kepada pekerja Tesla walaupun terdapat kemungkinan mereka boleh kembali bekerja apabila perintah berkurung tersebut beralih ke seberang bandar.

Menurut jurucakap syarikat, Tesla sentiasa tegas dalam mematuhi tanggungjawab badan utama pencegahan dan kawalan wabak, dengan melaksanakan semua keperluan berkaitan dan mengatur kerja mengikut dasar kerajaan.

Terangnya lagi, kilang besar pertama di luar negaranya, yang telah mengeluarkan separuh daripada kereta eletrik (EV) pada tahun lalu terpaksa menggantung pengeluaran selama 2 hari pada awal bulan ini.

Mereka juga dikatakan sedang melakukan segala yang termampu bagi memastikan pengeluaran dapat diteruskan, di samping mematuhi arahan perintah berkurung yang diumumkan oleh kerajaan.

Sebagai makluman, kilang di Shanghai itu memainkan peranan penting bagi Tesla, memandangkan ia adalah pasaran ke-2 terbesar syarikat dan EV yang dihasilkan di kilang tersebut akan dieksport ke Eropah serta Asia.

Data dari Persatuan Kereta Penumpang China melaporkan bahwa Tesla telah menghantar 56,515 kereta dari kilang itu pada Februari sahaja dengan 23,200 untuk pasaran domestik dan 33,315 untuk eksport.

Pada sesi penutupan Jumaat lalu, saham Tesla dilihat menurun 0.32%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat