Apa Itu Chainlink (LINK)?

2,007

Selepas pengumuman Chainlink 2.0 pada minggu lepas, harga token natifnya, LINK menunjukkan prestasi yang baik ketika ketidaktentuan harga pasaran kripto.

Chainlink antara kripto yang dikenali ramai di samping Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) dan XRP. Walaupun tidak mendapat sambutan, Chainlink ada komunitinya yang sentiasa menyokong kuat.

Ia dibangunkan sebagai rangkaian blockchain desentralisasi yang menghubungkan jurang antara oracle yang menghantar data dunia sebenar dan kontrak pintar yang wujud di blockchain.

Chainlink mampu menghasilkan beberapa sub-kontrak dan pada masa yang sama mendapatkan maklumat daripada nodes yang dipercayai dan oracles untuk ketepatan yang premium.

Dilancarkan pada 2017 oleh Sergey Nazarov, mainnet Chainlink pula bersiaran di Ethereum pada 1 Jun 2019.

LINK pula sama seperti token-token kripto yang lain, diwujudkan bagi membayar perkhidmatan di rangkaian tersebut. Ia dibangunkan mengikut standard token ERC-20.

Bekalan LINK terhad sehingga 1 bilion dan setakat artikel ini ditulis sebanyak 42% daripadanya berada di dalam bekalan kitaran.

Berikut antara projek yang berkaitan Chainlink:

  • Februari 2020: Polkadot berintegrasi dengan Chainlink di rangkaian Substrate
  • April 2020: Tezos memasukkan Chainlink ke dalam protokolnya bagi suapan harga kepada pembangun Tezos
  • Ogos 2020: Chainlink berintegrasi dengan salah satu sidechain Bitcoin, RSK

Secara umumnya, Chainlink merupakan rangkaian yang mengetengahkan sistem terbuka. Sesiapa sahaja boleh menyertai rangkaian ini, menyediakan maklumat kepada rangkaian atau menyelesaikan ‘tugas’ Chainlink dengan membantu operasi nodes dan oracles bersekutu.

Menyedari latarbelakangnya, Chainlink merupakan satu platform yang unik kerana menggabungkan dua elemen utama.

Adakah anda salah seorang hodler LINK?

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat