Apa Yang Sedang Berlaku? Pelabur Institusi Kripto Membuat Penjualan Besar-Besaran!

1,289

Perkembangan terkini menunjukkan para pelabur institusi bersikap pesimis terhadap Bitcoin (BTC) dan Ethereum (ETH), altcoin seperti Solana (SOL) dan XRP dilihat sebagai alternatif yang lebih baik. CoinShares mendakwa aliran keluar dana daripada aset digital di seluruh dunia menunjukkan “pembetulan harga” sedang berlaku. Produk pelaburan aset digital mencatatkan aliran keluar sebanyak $1.2 bilion dalam dua minggu.

Aliran keluar $1.2 bilion daripada pelaburan aset digital di seluruh dunia mencerminkan pesimisme dalam kalangan pelabur institusi terhadap pengurangan kadar faedah oleh Fed AS pada tahun ini. Produk pelaburan aset digital mencatatkan aliran keluar sebanyak $584 juta dalam seminggu, berdasarkan laporan CoinShares pada 24 Jun.

James Butterfill, ketua penyelidikan di CoinShares, berkata “Bitcoin adalah tumpuan utama, dengan melihat aliran keluar sebanyak US$630 juta, namun sentimen negatif baru-baru ini tidak membuat para pelabur menambah posisi jualan. Produk multi-aset melihat aliran masuk sebanyak US$98 juta, menunjukkan pelabur melihat kelemahan dalam pasaran altcoin sebagai peluang pembelian.”

Penjualan besar-besaran kebanyakannya datang daripada pelabur di Amerika Syarikat dan Kanada, masing-masing menyumbang $475 juta dan $109 juta. IKemudian diikuti oleh Jerman, Hong Kong, dan Sweden. Menariknya, Switzerland dan Brazil menentang penjualan besar-besaran dan melihat aliran masuk sebanyak $39 juta dan $48.5 juta, masing-masing.

Altcoin seperti Solana, XRP, Litecoin dan Polygon melihat aliran masuk sementara Bitcoin, Ethereum dan Cardano kekal di bawah tekanan jualan. Harga Bitcoin jatuh di bawah $61k dan Ethereum di bawah $3,300, kedua-duanya mencatatkan penurunan sebanyak 5% dalam 24 jam yang lalu.

Solana mencatatkan pembelian sebanyak $2.7 juta oleh pelabur dalam seminggu. Harga SOL kini diperdagangkan pada $125, turun 6% hari ini di tengah-tengah penjualan besar-besaran di seluruh pasaran. Paras rendah dan tinggi 24 jam adalah $123.67 dan $134.22, masing-masing.

Sementara itu, XRP melihat pelaburan sebanyak $0.7 juta dalam seminggu. Harga XRP jatuh 2% dalam 24 jam yang lalu, dengan harga kini diperdagangkan pada $0.475. Paras rendah dan tinggi 24 jam adalah $0.469 dan $0.485, masing-masing. Selain itu, volume dagangan meningkat sebanyak 165% dalam 24 jam yang lalu.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat