Asia Selatan Catatkan Kemelesetan Ekonomi Terburuk Dalam Tempoh 40 Tahun!

437

Menurut Bank Dunia, India dan beberapa buah negara Asia Selatan merekodkan prestasi pertumbuhan terburuk dalam tempoh 4 dekad termasuk tahun ini. Hal ini demikian kerana penularan wabak coronavirus atau lebih dikenali sebagai COVID-19 di seluruh dunia. Terkini, dunia telah mencatatkan sebanyak lebih 1.8 juta kes dengan angka kematian lebih 100,000.

Tambahan daripada itu, Asia Selatan yang terdiri daripada 8 buah negara dijangka mencatatkan pertumbuhan ekonomi sebanyak 1.8% hingga 2.8% pada tahun ini, akan tetapi, kejatuhan ekonomi telah dicatatkan dari 6.3% yang dianggarkan sejak 6 bulan lalu.

Ekonomi India yang merupakan rantau terbesar di Asia Selatan dijangka mencatatkan sebanyak 1.5% hingga 2.8% pertumbuhan ekonomi pada tahun fiskal yang bermula 1 April. Selain itu, Bank Dunia telah menganggarkan pertumbuhan ekonomi di negara berkenaan sebanyak 3% hingga 4% pada tahun fiskal yang berakhir pada 31 Mac.

Selain dari India, Bank Dunia turut meramalkan Sri Lanka, Nepal, Bhutan, dan Bangladesh akan mengalami kejatuhan ekonomi secara mendadak manakala 3 buah negara lain iaitu Pakistan, Aghanistan, dan Maldives pula bakal berdepan dengan krisis kemelesetan ekonomi.

Segala langkah yang diambil bagi menangani wabak COVID-19 didakwa telah mengganggu rantaian bekalan di seluruh Asia Selatan. Sebagai contoh, perintah berkurung yang telah dikuatkuasakan di India yang terdiri daripada 1.3 bilion penduduk mengakibatkan rakyat negara itu kehilangan pekerjaan, menjejaskan sektor perniagaan berskala besar dan kecil serta memaksa penghijrahan pekerja asing dari bandar ke kampung.

Jika isu ini berterusan, Bank Dunia telah mengemukakan amaran bahawa setiap rantau bakal mengalami penguncupan ekonomi pada tahun ini. Oleh itu, mereka digesa agar menyediakan beberapa langkah fiskal dan monetari bagi menyokong pengangguran pekerja serta memberikan pelepasan hutang kepada sektor perniagaan atau individu.

India setakat ini telah melancarkan pakej ransangan ekonomi bernilai $ 23 bilion dengan menawarkan pemindahan wang tunai secara langsung kepada berjuta-juta rakyat miskin yang terjejas. Manakala di negara jiran iaitu Pakistan, kerajaan negara itu telah mengumumkan pakej rangsangan ekonomi berjumlah $ 6 bilion bagi menampung aktiviti ekonominya.

Berdasarkan kenyataan yang dikemukakan oleh pegawai kanan Bank Dunia, Hartwig Schafer, setiap kerajaan di Asia Selatan mestilah membendung penularan wabak COVID-19 serta melindungi rakyat mereka terutamanya golongan miskin yang berhadapan dengan masalah kesihatan dan ekonomi yang teruk.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat