Bacaan Inflasi Masih Lagi ‘Panas’ Pada Februari! Adakah Ini Akan Menolak Harga BTC?

620

Indeks inflasi PCE yang dirujuk oleh Federal Reserve (Fed) AS didapati masih tinggi untuk bulan Februari walaupun sejajar dengan anggaran pasaran, menurut laporan PCE terkini oleh Biro Analisis Ekonomi AS. Kini, secara rasmi dapat dikatakan inflasi CPI, PPI, dan PCE masih kekal tinggi. Sementara itu, harga Bitcoin terus tertekan menjelang ucapan Pengerusi Fed Jerome Powell hari ini.

Inflasi PCE di AS perlahan kepada 0.3% pada bulan Februari, berbanding dengan kenaikan 0.4% pada bulan Januari. Juga, indeks PCE teras bulanan, yang mengecualikan makanan dan tenaga, catat bacaan pada 0.3%, perlahan dari peningkatan 0.5% pada bulan sebelumnya.

Di sisi lain, kadar PCE tahunan meningkat kepada 2.5% dari 2.4%, yang merupakan yang terendah sejak Februari 2021. Juga, inflasi PCE teras tahunan datang seiring dengan anggaran pada 2.8%, lebih rendah daripada 2.9% bulan lalu.

Syarikat gergasi Wall Street termasuk JPMorgan, Bank of America, UBS, Morgan Stanley, Citigroup, Deutsche Bank, Nomura, RBC, Barclays, Goldman Sachs, TD Securities, dan Wells Fargo meramalkan inflasi akan mereda dalam beberapa bulan mendatang. Walau bagaimanapun, CEO JPMorgan Chase, Jamie Dimon, berkata the Fed perlu menunggu lebih lama sebelum mengurangkan kadar faedah, kemungkinan selepas Jun.

Di tengah anggaran Wall Street kebanyakannya sejajar dengan konsensus pasaran, Pengerusi Fed Jerome Powell mengharapkan tiga pengurangan kadar faedah pada 2024. CME FedWatch menunjukkan kebarangkalian 61% untuk pengurangan kadar faedah Fed pada Jun, dengan bulan Mei tidak diambil kira. Selain itu, terdapat kebarangkalian 49% bagi pengurangan kadar sebanyak 25 mata asas pada September.

Indeks US dolar didagangkan di atas 104.27 pada hari Jumaat, meningkat secara berterusan sejak permulaan bulan. Selain itu, hasil bon US 10-Tahun mengurangkan beberapa keuntungan untuk didagangkan sekitar 4.20% selepas laporan inflasi PCE menawarkan kelegaan kepada pelabur mengenai tekanan inflasi, dan mengukuhkan jangkaan bahawa the Fed akan mula mengurangkan kadar faedah tidak lama lagi. Harga Bitcoin biasanya bergerak berlawanan dibandingkan dengan US dolar dan hasil bon AS.

Pasaran kripto menyaksikan kematangan opsyen Bitcoin dan Ethereum terbesar, dengan bursa derivatif kripto terkemuka Deribit menyelesaikan lebih daripada $15 bilion dalam opsyen BTC dan ETH.

BlackRock menggalakan pelabur ‘terutamanya’ memberi tumpuan kepada Bitcoin berbanding dengan mata wang kripto lain. ETF Bitcoin terus melihat aliran masuk yang besar setiap hari, dengan aliran masuk bersih sebanyak 182.8 juta pada hari Khamis. Aliran keluar GBTC juga semakin berkurang kerana FTX dan Genesis menjual kepemilikan mereka.

Penganalisis Markus Thielen bullish terhadap harga Bitcoin yang boleh meningkat melebihi $100,000 dan mencapai $140,000 selepas halving Bitcoin.

Harga BTC menunjukkan volatiliti, dengan harga pada masa ini dengan didagangkan pada $70,479.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat