Bagai Telur Dihujung Tanduk, Meta Didapati Bersalah & Layak Disaman

339

‘Ni kira macam naikkan timbangan pada harga baranglah kan.’

Mahkamah Amerika Syarikat (AS) memutuskan bahawa pertuduhan mengenai Facebook milik Meta Platfroms Inc yang mengandungi unsur penipuan disebalik *potensi capaian bagi perkhidmatan pengiklanannya adalah benar dan boleh dikenakan tindakan.

*Sejumlah bilangan pengguna atau individu yang menjadi pengikut atau rakan di media sosial sesuatu platform.

Keputusan mahkamah yang dibuat oleh Hakim Daerah San Francisco AS, James Donato, membenarkan berjuta-juta individu dan para perniaga yang membayar perkhidmatan penempatan iklan di Facebook dan aplikasi Instagram untuk menyaman syarikat tersebut sebagai satu kumpulan.

Setakat ini pihak Meta masih tidak memberi sebarang kenyataan atau respon mengenai keputusan tersebut.

Sebagai rekod, DZ Reserve dan para pengiklan lain telah menuduh Facebook sengaja menaikkan potensi capaian pengiklanannya dengan meningkatkan bilangan penonton berpotensi sebanyak 400% kemudian mengenakan cas tinggi kepada sesiapa yang ingin meletakkan iklan pada platform tersebut.

Mereka juga menuduh eksekutif kanan Facebook menyedari bahawa metrik potensi capaian syarikat itu dinaikan oleh akaun pendua dan palsu, namun bertindak mendiamkan diri serta mengambil langkah untuk menutup tindakan penipuan itu.

Donato dalam pemfailannya menyatakan terdapat pelbagai individu yang terlibat dalam penipuan itu termasuk ‘syarikat-syarikat besar yang canggih’ serta perniaga kecil-kecilan sehingga ia menjadi terlalu sukar untuk mengira ganti rugi, maka mahkamah telah membantah seruan Meta untuk membuat pensijilan kelas yang akan mengenalpasti dan mengkategorikan mereka.

Oleh itu, Donato mencadangkan plaintif individu menyaman Meta sebagai satu kumpulan memandangkan ‘tiada orang yang munasabah’ akan menyaman syarikat itu secara individu bagi mendapatkan paling banyak premium harga US$32.

Dalam pada itu, hakim menjangkakan lewat tahun ini untuk mempertimbangkan tawaran Meta bagi menolak tuntutan mahkamah.

Umumnya, perkara ini pasti akan memberi kesan kepada saham Meta ekoran kerana pernigaan iklan merupakan sumber utama syarikat berbanding rancangan metaverse yang diperkenalkan pada Oktober tahun lalu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat