Bajet 2017: Dijangkakan Subsidi Minyak Masak Pula Dimansuhkan

261

Setelah subsidi gula dihapuskan, petrol dan tol lebuhraya dikurangkan, kini kerajaan dijangkakan akan memansuhkan pula subsidi minyak masak dalam pembentangan bajet 2017 esok. Hal ini dinyatakan oleh Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca).

Mohd Yusof Abdul Rahman, Timbalan Presiden Fomca mahu pihak berwajib memantau kenaikan harga makanan agar peniaga tidak menaikkan harga sesuka hati.

Kita dapat lihat perniagaan di sekeliling kita pada hari ini yang meletakkan harga yang tinggi di kebanyakan kawasan di Malaysia. Dan tidak dapat dinafikan masih ada tempat yang mengekalkan harga murah.

Namun, harga yang sedia tinggi di sesetengah tempat seperti bandar-bandar besar mungkin akan menyebabkan harga makanan naik lebih tinggi jika subsidi minyak masak dimansuhkan.

Putrajaya dilaporkan melaksanakan “pelan rasionalisasi subsidi” sejak Najib mengambil alih teraju pemerintahan negara pada awal tahun 2009.

Bagi Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Malaysia (PPIM), langkah pemansuhan ini haruslah dikenakan kepada golongan berpendapatan tinggi sahaja supaya golongan miskin tidak terjejas dengan kos sara hidup yang lebih tinggi.

Beliau menegaskan, PPIM adalah pihak yang banyak mendesak agar subsidi minyak masak ini dimansuhkan supaya hanya golongan berpendapatan rendah sahaja yang mendapat faedah daripada subsidi itu agar ia tidak disalah guna oleh pihak yang berkepentingan.
lan-20

Persatuan Pengeluar Minyak Makan Malaya mengeluarkan kenyataan semalam, mengumumkan harga beberapa kategori minyak masak akan meningkat bulan depan.

Minyak masak yang seberat satu kilogram dijangka meningkat daripada RM2.50 kepada RM2.90 menjelang bulan depan, manakala botol minyak sawit tulen 5kg akan naik daripada RM13.35 kepada RM15.25 menjelang Januari 2017.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat