Bank Pusat Israel, Norway, Sweden Bekerjasama Dengan BIS Teroka Pembayaran CBDC!

160

Bank for International Settlements (BIS) membuat perjanjian bersama bank pusat Israel, Norway dan Sweden dalam menyelidik kes pembayaran runcit dan kiriman wang antarabangsa untuk mata wang digital bank pusat (CBDC).

Menurut BIS, kerjasama tersebut digelar Project Icebreaker yang melibatkan Innovation Hub Nordic Centre bank untuk menguji fungsi utama dan kecekapan teknologi dalam menghubungkan sistem CBDC domestik.

Diperjelaskan, Bank Pusat Norway, Bank Israel dan Sveriges Riksbank bakal menyambungkan sistem CBDC proof-of-concept* dalam membangunkan hab baharu.

*Proses mengesahkan bahawa idea tersebut berpotensi untuk situasi dunia sebenar

Penggunaan CBDC bertujuan menambah baik pembayaran rentas sempadan berkaitan pengurangan kos, peningkatan kelajuan dan ketelusan ulas Beju Shah, ketua Innovation Hub Nordic Centre.

Tambahan itu, timbalan gabenor Bank of Israel Andrew Abir menyatakan bahawa pembayaran rentas sempadan yang cekap dan mudah diakses membolehkan ekonomi kecil seperti Israel berpotensi mengeluarkan shekel digital**.

**Percubaan teknologi pada platform yang distributed

BIS juga melaporkan bahawa laluan transaksi CBDC yang melibatkan bank pusat Hong Kong, Thailand, China dan United Arab Emirates telah berjaya memudahkan transaksi rentas sempadan bernilai $22 juta.

Ekoran itu, bank pusat negara di Australia, Singapura, Malaysia dan Afrika Selatan melancarkan insiatif sama dalam membuat penambaikan rentas sempadan.

Sebagai rekod, semua bank pusat sedang mempertimbangkan faedah melancarkan CBDC masing-masing termasuklah Presiden Joe Biden mengarah jabatan dan agensi kerajaan untuk menyelidik manfaat serta risiko CBDC.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat