Beberapa Hari Menjelang 2017 Digunakan Dengan Begitu “Optimum” Oleh Negara Yang Terikat Dengan Perjanjian OPEC!

65

Harga minyak jatuh sebanyak 1 peratus pada Isnin berikutan jangkaan bahawa pengeluaran minyak mentah dari AS bakal menganggu perjanjian OPEC untuk mengurangkan jumlah lambakan minyak mentah dalam pasaran.

Brent mentah didagang sebanyak $53.89 setong, menurun sebanyak 57 sen. Sementara itu, WTI mentah pula didagang merosot sebanyak 52 sen atau 1 peratus.

Kejatuhan harga ini telah dicetuskan oleh pengeluaran yang semakin meningkat selepas perjanjian oleh pengeluar-pengeluar utama minyak mentah minggu lalu. Perjanjian ini dicapai bertujuan untuk mengekang lebihan bekalan yang memberi kesan kepada pasaran selama lebih dua tahun.

Kebanyakan negara mengambil kesempatan bagi menambah jumlah pengeluaran sehingga penghujung tahun ini kerana mengetahui meraka akan terikat dengan perjanjian pada tahun depan.

Data yang dikeluarkan oleh Baker Huges pada Jumaat menunjukkan bahawa aktiviti penggerudian masih dilanjutkan sehingga bulan yang ketujuh.

Untuk minggu berakhir 2 Disember lalu, pelantar minyak telah menambah bilangan sebanyak 3 pelantar menurut Goldman Sachs.

Secara keseluruhannya, Goldman Sachs meramalkan pengeluaran akan berkurangan sebanyak 620,000 tong sehari pada tahun 2016 dan bakal meningkat sebanyak 55,000 tong sehari pada tahun depan.

Dalam pada itu, terdapat juga kebimbangan bahawa AS yang dijangka ini membuka tanah-tanah baru bagi tujuan cari gali minyak mentah bakal menganggu keputusan yang telah dicapai oleh OPEC minggu lepas.

Keputusan yang telah dicapai minggu lepas telah menolak harga minyak mentah melonjak mendadak dalam tahun ini.

Pada Jumaat, Russia telah mengeluarkan hampir 11.21 juta tong sehari bagi bulan November sekali gus mencatat jumlah yang paling tinggi dalam tempoh 30 tahun.

Negara itu sebelum ini telah berjanji untuk mengurangkan pengeluaran sebanyak 300,000 tong sehari pada awal tahun 2017. Ini bermakna, walaupun selepas perjanjian untuk membekukan bekalan telah dicapai, output akan kekal lebih tinggi daripada paras tertinggi yang pernah dicapai pada separuh tahun 2016.

Di Timur Tengah, terdapat juga tanda bahawa pengeluaran sedang berada pada tahap tertinggi sebelum dipotong tahun depan.

Bank Pusat China disaran Menggunakan Rizab Asing Bagi Mengembalikan Nilai Yuan

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat