Berisiko ‘Dibuang’ AS, TikTok Masih Berani!

539

TikTok mengumumkan pada Selasa bahawa pihaknya merancang untuk menggaji 10,000 kakitangan di Amerika Syarikat dalam tempoh 3 tahun akan datang, walaupun terdapat kemungkinan akan berlaku sekatan terhadap aplikasi milik China.

Apabila populariti TikTok meningkat, jumlah pekerja TikTok sepenuh masa di negara berkenaan telah meningkat dari bawah 500 orang pada awal tahun ini kini memiliki seramai 1,400 hari ini.

Sebelum ini, Amerika Syarikat telah bertindak menyekat syarikat teknologi China kerana ketegangan antara Washington dan Beijing. Menurut AS, pemerintah komunis Presiden Xi Jinping menggunakan perkakasan dan perisian yang dibangunkan oleh syarikat teknologi China untuk tujuan pengintipan.

Huawei menjadi sasaran nombor satu setakat ini, dengan pentadbiran Trump melarang peralatan telekomunikasi Huawei daripada rangkaian negara kuasa besar itu dan menguatkuasakan sekatan ketat terhadap syarikat yang mengancam serta merosakkan perniagaannya di negara lain. Walau bagaimanapun, Huawei menafikan tuduhan tersebut.

Kini, TikTok didakwa menjadi sasaran seterusnya. Pada awal bulan ini, Setiausaha Negara Amerika Syarikat,  Mike Pompeo mengatakan bahawa negara berkenaan bakal menyekat TikTok, yang dimiliki oleh ByteDance yang beribu pejabat di Beijing.

Selain itu, kerajaan Amerika Syarikat telah melancarkan tinjauan keselamatan nasional mengenai pemerolehan aplikasi Musical.ly oleh ByteDance, yang digabungkan menjadi TikTok. Hal ini demikian kerana mereka bimbang tentang isu kandungan sensitif politik dan data pengguna oleh ByteDance.

Meskipun begitu, TikTok mengatakan ia berhasrat untuk terus berkembang di Amerika Syarikat. Oleh yang demikian, TikTok mengupah seorang CEO Amerika pada bulan Mei, Kevin Mayer, bekas ketua streaming Disney bagi mengelakkan sekatan oleh negara itu.

Untuk pengetahuan semua, pejabat terbesar TikTok Amerika Syarikat terletak di California, New York, Texas, dan Florida. Kawasan utama untuk TikTok di negara berkenaan menfokuskan kepada penjualan, kejuruteraan dan content moderation.

Kini, TikTok kini sedang berusaha untuk menubuhkan sebuah ibu pejabat antarabangsa. Pejabat terbesar syarikat itu juga terletak di Los Angeles tetapi London, Dublin dan Singapura juga disebut-sebut sebagai lokasi strategik untuk menjadi ibu pejabat berkenaan.

Sementara itu, sebuah laporan mendedahkan bahawa TikTok telah merancang untuk mendirikan ibu pejabat antarabangsa di Britain yang akan mewujudkan hingga 3,000 pekerjaan. Laporan itu mengatakan bahawa perbincangan antara pemerintah negara berkenaan dan ByteDance telah ditangguhkan kerana isu geopolitik.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat