Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 22/4/2019

407

Petronas Dagangan Bhd berkata ia bekerjasama dengan Telekom Malaysia Bhd (TM) untuk menaikkan lebih 1,000 stesen Petronas di seluruh negara dengan infrastruktur rangkaian generasi akan datang, yang membolehkan rangkaian stesennya dapat menerima lebih banyak fungsi berasaskan digital yang akan mengubah cara pelanggan berinteraksi dalam stesen.

Malayan Banking Bhd mengakhiri perjanjian kerjasama dengan Tuaspring dan Hyflux Ltd., yang terbaru dalam kejatuhan daripada kegagalan syarikat air dan kuasa Singapura yang dipenuhi hutang. Penamatan perjanjian itu dijangka mempunyai kesan material terhadap prestasi kewangan kumpulan, kata Hyflux dalam satu kenyataan kepada Bursa Singapura.

Tun Dr Mahathir Mohamad telah mengumumkan bahawa projek Bandar Malaysia akan dihidupkan semula tetapi dengan beberapa perubahan. Beliau berkata kontraktor asal, yang merupakan konsortium yang terdiri daripada Iskandar Waterfront Holdings Bhd dan China Railway Engineering Corp Sdn Bhd (IWH-CREC), mempunyai 60 hari untuk membayar jumlah deposit asal sebanyak RM741 juta dengan tambahan RM500 juta.

UEM Sunrise Bhd kini sedang berunding dengan rakan kongsi tempatan yang berpotensi untuk bersama membangunkan projek bertingkat tinggi di 12.43 hektar tanah di Durban, Afrika Selatan. Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Anwar Syahrin Abdul Ajib berkata, pihaknya melihat pasaran hartanah terutama di Durban, Afrika Selatan bakal menyumbang kepada pertumbuhan segmen hartanah luar negara UEM Sunrise.

KNM Group Bhd telah mencadangkan untuk menaikkan sehingga RM36.7 juta melalui penempatan swasta kepada pelabur pihak ketiga yang akan dikenal pasti kemudian, untuk membiayai kilang etanol di Chachoengsao, Thailand dan untuk perbelanjaan operasi. Ia berkata penempatan yang dicadangkan itu melibatkan terbitan sehingga 234.6 juta saham baru, mewakili 10% daripada jumlah bilangan saham terbitannya.

Stone Master Corp Bhd sedang meneroka kerjasama dengan Sing Fong Niap Engineering Sdn Bhd, sebagai sebahagian daripada rancangan untuk menyelaraskan kedudukan kewangannya dan memulihkan kilang dan operasi perniagaan. Kedua-dua pihak memeterai memorandum persefahaman, di mana kedua-dua syarikat sedang mempertimbangkan untuk bekerjasama dan berpotensi, untuk menyuntik di mana bekalan bahan berkaitan bangunan, kontrak, kerja dan projek berkaitan pembinaan.

Perebutan pemegang saham dalam syarikat pembuat jubin Seacera Group Bhd seolah-olah menjadi isu yang sedang hangat diperkatakan. Kumpulan itu mengambil tindakan undang-undang terhadap pemegang saham terbesarnya, Datuk Tan Wei Lian, dan tiga pemegang saham iaitu Datin Sek Chian Nee, Jeannie Ooi Chin Nee dan Liu Zhen berhubung notis jeneral luar biasa (EGM).

DWL Resources Bhd telah melantik bekas Ketua Pegawai Eksekutif Mass Rapid Transit Corp Sdn Bhd (MRT Corp) Datuk Seri Shahril Mokhtar sebagai pengarah urusannya. Sebelum ini, beliau adalah Ketua Pegawai Eksekutif MRT Corp dari Januari 2015 hingga Disember 2018.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat