Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 6/5/2019

452

FGV Holdings Berhad (FGV) mengumumkan kini dalam proses membubarkan dua buah syarikat miliknya, Felda Engineering Services Sdn. Bhd. (Felda Engineering) dan Felda Properties Sdn. Bhd. (Felda Properties) menjelang akhir tahun 2019. FGV berkata, ia adalah sebagai sebahagian daripada program transformasi dan tumpuan untuk mempertingkatkan kecekapan, akauntabiliti dan keuntungan syarikat.

Anak syarikat Malakoff Corp Bhd, Green Biogas Sdn Bhd (GBSB) dan Tenaga Nasional Bhd (TNB) memeterai perjanjian pembelian tenaga boleh diperbaharui (REPPA) bagi membolehkannya menjual tenaga elektrik daripada projek loji tenaganya yang dirancang di Johor kepada TNB untuk 21 tahun. Malakoff dalam satu kenyataan berkata, GBSB akan menjual tenaga elektrik yang dijana daripada cadangan loji tenaga biogas Sungai Kachur 2.4 MW yang terletak di Kota Tinggi, Johor kepada TNB.

Urus niaga saham Axiata Group Bhd dan Digi Bhd digantung daripada dagangan di Bursa Malaysia, menunggu pengumuman material. Dalam kenyataan berasingan di Bursa Malaysia pagi ini, kedua-dua syarikat telelomunikasi berkata, dagangan saham masing-masing digantung daripada 9 pagi hingga 5 petang hari ini.

Syarikat pembungkusan fleksibel utama, Daibochi Bhd bercadang untuk membeli seluruh ekuiti pengeluar pembungkusan plastik fleksibel (FPP), Mega Printing & Packaging Sdn Bhd (MPP) dengan nilai RM125 juta secara tunai. Daibochi akan membeli 4.5 juta saham biasa dalam MPP dan pembayaran pembelian itu akan dibiayai melalui dana dalaman dan/atau pinjaman bank.

HSS Integrated Sdn Bhd (HSSI), syarikat sekutu HSS Engineers Bhd, telah diarahkan oleh China Communications Construction (ECRL) Sdn Bhd untuk menyambung semula perkhidmatannya bagi projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) yang digantung pada 2018. Di bawah dua kontrak yang dimeterai terdahulu, HSSI menyediakan khidmat perunding penyeliaan untuk kerja-kerja pembinaan serta reka bentuk terperinci dan khidmat perunding reka bentuk lukisan untuk kerja-kerja infrastruktur bagi ECRL.

CB Industrial Product Holding Bhd (CBIP) memperoleh pengeluar biofuel tempatan dalam usaha untuk mengukuhkan kedudukan kumpulan itu dalam industri biofuel. CBIP berkata kumpulan dan unit 80.0% miliknya, TPG Oil & Gas Sdn Bhd, mengambil 70.0% pegangan dalam Teluk Lubes Malaysia Sdn Bhd untuk RM2.1 juta.

Anak syarikat milik penuh Dynaciate Group Bhd, Dynaciate SPI Sdn Bhd, telah dianugerahkan dua projek pembinaan dari MIE Industrial Sdn Bhd (MIE) dan Oncogen Pharma (Malaysia) Sdn Bhd (OPM) berjumlah RM35.6 juta. Ia menambah bahawa projek itu dijangka menyumbang secara positif kepada pendapatan dan aset bersih kumpulan itu bagi tahun-tahun kewangan yang berakhir pada 30 Nov, 2019 dan 30 Nov, 2020 semasa tempoh projek.

Pemegang saham utama Milux Corp Bhd baru-baru ini telah melancarkan tawaran tunai untuk membeli pemegang saham lain pembuat gas dan pembuat elektrik yang membuat kerugian sebanyak RM23.1 juta atau 80sen sesaham.

Dalam perkembangan terbaru di perjumpaan pengarah di Seacera Group Bhd, pemegang saham utama Datuk William Tan Wei Lian dan enam pemegang saham yang lain telah dipanggil untuk satu lagi mesyuarat agung luar biasa (EGM) untuk mengeluarkan lapan pengarah sedia ada dan melantik yang baru di tempat mereka.

Sinotop Holdings Bhd telah bersetuju untuk melupuskan anak syarikat milik penuhnya Be Top Group Ltd dan Be Top Textile (Suzhou) Co Ltd kepada Top Gifted Investments Ltd (GIL) untuk RM70.0 juta. Sinotop berkata ia telah memeterai perjanjian jual beli (SPA) dengan GIL berhubung pelupusan yang dicadangkan. Ia berkata perjanjian dengan GIL, yang merupakan pemegang saham pengendali Sinotop pada 57.0% daripada modal saham terbitan syarikat itu, tiba di atas dasar pembeli yang bersedia dan bersedia.

YFG Bhd, melalui anak syarikat milik penuhnya, YFG Engineering Sdn Bhd, telah memperoleh kontrak kerja mekanikal dan elektrik berjumlah RM20.8 juta bagi cadangan pembinaan sebuah suite pejabat 41-tingkat di Petaling Jaya, Selangor dari O & C Construction Sdn Bhd. Projek ini dijangka menyumbang secara positif kepada pendapatan dan pendapatan kumpulan bagi tahun kewangan berakhir 30 Sept, 2019.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat