Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 8/4/2019

440

Projek Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) akan diubah laluannya supaya melintasi Negeri Sembilan, kata Lim Guan Eng kepada pengundi Rantau malam tadi. Lim Guan Eng memberitahu Negeri Sembilan akan mendapat faedah sekiranya projek Laluan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) diteruskan.

Icon Offshore Group Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Icon Offshore Bhd mendapat kontrak bernilai RM8 juta daripada Petronas Carigali Sdn Bhd. syarikat itu berkata tiga daripada Kontraktor Pengaturan Petroleum (PAC) juga secara kolektif meluluskan lima kontrak bekalan kapal sokongan luar pesisir kepada Icon Offshore Group bagi Operasi Pengeluaran PAC menerusi lima surat kelulusan, kesemuanya bertarikh awal September 2018.

Harga runcit petrol RON97, RON95 dan diesel masing-masing kekal RM2.63 seliter, RM2.08 dan RM2.18 seliter mulai 6 April. Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan berkata, harga runcit produk petroleum yang ditetapkan itu adalah bagi tempoh 6 April sehingga 12 April ini.

Orion IXL dan SME Bank menandatangani memorandum persefahaman (MoU) untuk bekerjasama dan menggunakan dua pendekatan iaitu skor kredit bagi menilai kedudukan kewangan serta kelayakan PKS dan memadankan skor itu dengan pembiayaan yang sesuai dari SME Bank.

Selepas rancangan penyusunan cadangan telah ditolak oleh Bursa Malaysia pada bulan Januari, Perisai Petroleum Teknologi Bhd telah diberi lanjutan masa sehingga 31 Dis 2019 oleh Jawatankuasa Penyenaraian (LC) untuk mengemukakan rancangan penyusunan baru kepada pihak berkuasa yang berkaitan untuk kelulusan.

G3 Global Bhd telah melantik pengarah urusan dan pengerusi eksekutif baru dengan segera, iaitu Datuk Khan Mohd Akram Khan dengan hampir 30 tahun pengalaman dalam bidang perancangan strategik, penjenamaan dan komunikasi, pemasaran, transformasi digital dan analisis data.

Petronas Dagangan Bhd menjangka jumlah pemegang Kad Mesra meningkat kepada 11.5 juta tahun ini daripada 10.5 juta pada 2018, berikutan pelancaran edisi kedua kempen Mesra Bonanza

Celcom Axiata Bhd akan melancarkan siri telefon pintar Huawei P30 terkini, yang menawarkan pengguna telefon pintar pengalaman digital yang terbaik apabila dipasangkan dengan kempen rangkaiannya – Guna Celcom.

Boustead Holdings Bhd (BHB) mengumumkan pelantikan Datuk Seri Amrin Awaluddin sebagai Pengarah Urusan baharunya berkuatkuasa 6 Mei 2019. BHB dalam kenyataannya berkata, Amrin yang memiliki pengalaman luas selama 30 tahun di arena korporat memulakan kerjayanya dalam industri perkhidmatan kewangan dan memegang beberapa pelantikan penting.

Pemegang saham utama Kian Joo Can Factory Bhd (KJCF), Datuk See Teow Chuan telah melupuskan sebahagian kecil sahamnya dalam syarikat itu di pasaran terbuka, walaupun terdapat tawaran umum mandatori aktif (MGO) oleh anak syarikat Can-One Bhd Can One International Sdn Bhd.

Anak syarikat milik penuh SYF Resources Bhd, Tomisho Sdn Bhd akan menghentikan operasi perniagaannya dalam pembuatan dan eksport perabot bilik tidur.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat