Bimbang Dengan Implikasi Pilihan Raya Umum Jepun, Dolar Terus Mengukuh Berbanding Yen

133

Dolar mengukuh berbanding yen pada hari Selasa berikutan para pelabur masih meneliti implikasi pilihan raya umum yang dijalankan lebih awal di Jepun pada akhir bulan ini.

Pasangan matawang USD/JPY naik 0.33% kepada 113.13 pada jam 10.00 pagi.

Walaupun banyak faktor-faktor yang mengukuhkan dolar seperti aktiviti pembuatan yang meningkat ke paraas 13 tahun setengah yang lalu, hasil bon 10-tahun yang turut naik ke paras tertinggi 3 bulan lepas, greenback hanya naik sebanyak 0.2 peratus berbanding yen semalam. USD/JPY meneruskan pergerakan menghampiri paras tertinggi dua bulan lalu (113.260) yang berjaya di capai minggu lepas.

Ketua strategi matawang di Daiwa Sekuriti, Yukia Ishizuki berkata, “Yen dilihat lebih kukuh berbanding dolar, namun risk reversal dolar vs yen pada bulan yang lalu menunjukkan peningkatan terhadap dolar. Hal ini bermaksud, para pelabur terutamanya pelabur asing bimbang dengan pilihan raya akan datang yang mungkin akan memberi impak negatif kepada Abenomic (ekonomi Abe)”.

Pemain pasaran cuba untuk hedge (lindungi nilai) daripada risiko nilai matawang dan votaliti dengan menggunakan risk reversal yang mana memboleh mereka memilih untuk menjual Yen bagi mendapatkan US dolar.

Perdana menteri Jepun, Shinzo Abe membubarkan parlimen pada minggu lepas, dan memanggil untuk menjalankan pilihan raya lebih awal pada 22 Oktober. Parti Demokrat Liberal (LDP) sebelum ini dijangkan akan memenangi pilihan raya dengan mudah, namun jaminan tersebut semakin berkurang apabila gabenor Tokyo, Yuriko Koike antara yang mendapat sokongan tinggi oleh masyarakt mengadakan pakatan bersama parti pembangkang untuk mencabar LDP.

Indeks dolar yang mengukur kekuatan greenback berbanding enam matawang lain naik 0.25 peratus kepada 93.71

Aussie dolar juga jatuh dengan AUD/USD susut 0.12% kepada 0.7818, menghampiri semula paras terendah 2 bulan setengah yang lalu pada harga $0.7795.

Keputusan dasar monetari Rizab Bank Austrlia fokus pasaran Australia hari ini. RBA dijangka mengekalkan kadar di paras 1.50% dengan tumpuan terhadap penilaian ekonomi dan kesannya kepada dasar monetari.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat