Binance Gesa AS Wujudkan Sistem Undian Berasaskan Blockchain

148

Ketua eksekutif Binance, CZ dan pengasas bersama Ethereum, Vitalik Buterin menerusi laman media sosial berkongsi pendapat mereka mengenai penggunaan blockchain dalam sistem pengundian dengan tujuan meningkatkan kualiti proses demokratik di Amerika Syarikat (AS).

CZ memuatkan kicauan di Twitter, menggesa pihak pembangun untuk membina sistem aplikasi mudah alih undian berasaskan blockchain kerana lebih terjamin dalam mengurangkan jumlah masa pengiraan undi, meningkatkan privasi pengundi, dan menyekat sebarang persoalan mengenai kesahihan keputusan undian.

Bagaimanapun, Buterin menambah bahawa rancangan tersebut bukanlah sesuatu perkara yang mudah. Menurutnya, pendekatan kriptografi tidak semestinya bermaksud pendekatan blockchain walaupun pada awalnya Buterin memberitahu sistem itu boleh digunakan untuk memaksimumkan jaminan anti-penapisan.

Sekurang-kurangnya pengaplikasian sistem tersebut membawa harapan bagi kelemahan sistem undian di AS lagi-lagi apabila U.S Postal Service melaporkan kegagalan menghantar 27% undian dari South Florida.

Pengasas Cardano, Charles Hoskinson turut memiliki pendapat yang sama seperti CZ dan Buterin, malah dilaporkan sedang membina kemudahan itu bagi tujuan pilihan raya negara akan datang.

Pendekatan tersebut tidak diraikan pengasas MyCrypto, Taylor Monahan yang beranggapan masyarakat masih belum bersedia untuk menerima demokrasi blockchain.

Tambahnya lagi, isu sekuriti blockchain seperti penggodaman dan scam, dan isu rangkaian matawang kripto yang timbul menyebabkan keputusan itu wajar diperhalusi.

Seperti aplikasi undian yang ditubuhkan Medici Ventures, anak syarikat Overstock telah mendapat kritikan oleh penyelidik keselamatan MIT kerana kelemahan dari aspek keselamatan.

Rusia mungkin negara pertama yang berjaya menggunakan sistem pengundian berasaskan blockchain yang dibina di Waves dengan rekod undian hampir 300,000!

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat