Bitcoin (BTC) Dalam Bahaya, EU Mahu Sekat Aset Kripto Yang Menggunakan Proof of Work!

4,326

Satu lagi khabar yang tidak menyenangkan untuk seluruh pasaran kripto apabila Kesatuan Eropah (EU) dalam pertimbangan untuk menyekat sepenuhnya mata wang kripto yang dihasilkan melalui mekanisme konsensus Proof-of-Work (PoW).

Difahamkan undian terhadap sekatan PoW akan dilaksanakan pada Isnin, melibatkan kesemua ahli EU.

Jika sekatan terhadap kaedah ini diluluskan, tidak mustahil pasaran kripto akan mencatat lebih banyak penyusutan kerana sudah tentu keputusan undian tersebut akan memberi kesan kepada kesemua negara EU.

Apa yang mendorong kepada tindakan ini?

Negara-negara EU bimbang perlaksanaan PoW yang berterusan akan memberi impak negatif terhadap alam sekitar, sekaligus menjadi alat untuk sesebuah entiti mengelak daripada sekatan ekonomi.

Misalnya Rusia yang menggunakan mata wang kripto untuk mengelak daripada sekatan ekonomi susulan daripada pencerobohannya di Rusia.

Tetapi apa yang lebih utama ialah kesan penggunaan PoW terhadap alam sekitar kerana penghasilan Bitcoin (BTC) menjejaskan alam sekitar dengan sejumlah besar karbon hingga melepasi piawaian alam sekitar yang ditetapkan EU.

Kenapa PoW merosakkan alam sekitar?

  • Penghasilan kripto menggunakan konsensus ini menggunakan tenaga elektrik yang tinggi.
  • PoW juga menghasilkan jumlah karbon yang tinggi.
  • Mata wang kripto yang menggunakan PoW: Bitcoin, Litecoin (LTC), Dogecoin (DOGE).

Disebabkan itu beberapa pendukung kripto seperti CEO Circle, Jeremy Allaire dan Ketua Strategi Unstoppable Finance, Patrick Hansen bimbang kerana undian tersebut memiliki peluang tinggi untuk diluluskan.

Berbeza pula dengan pengasas Core Scientific, Darin Feinstein yang percaya jika undian tersebut diluluskan, cadangan tersebut akan dikawal secara mutlak oleh EU.

Menerusi ciapan yang dimuatnaik di Twitter, Feinstein juga mendedahkan yang sebenarnya industri perlombongan bitcoin EU cuma menelan 0.198% daripada keseluruhan penggunaan elektrik bagi seluruh EU.

Berdasarkan fakta ini, bukankah wajar jika Bitcoin (BTC) diselamatkan daripada menjadi mangsa totalitarianisme?

Ketika penulisan, Bitcoin (BTC) didagangkan pada $39,092.34 seunit, susut 0.09% dalam 24 jam.

Korang tahu tak PoW tu apa? Jom baca sini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat