BoC Ambil Langkah Agresif Dengan Menaikkan Kadar 50 Mata Asas! Apakah Langkah Seterusnya BoC?

188

Bank of Canada pada hari ini telah mengambil keputusan untuk menaikkan kadar faedah yang besar dan dalam masa yang sama memberi indikasi bahawa ada kemungkinan untuk memperlahankan atau memberhentikan langkah drastik ini.

Para penggubal dasar yang diketuai oleh Gabenor Tiff Macklem menaikkan penanda aras kadar pinjaman semalaman sebanyak 50 mata asas kepada 4.25% pada hari Rabu, tertinggi sejak awal 2008. Langkah itu sejajar dengan jangkaan majoriti tipis ahli ekonomi dalam tinjauan Bloomberg.

“Majlis Pentadbiran akan mempertimbangkan sama ada kadar dasar perlu terus meningkat untuk membawa bekalan dan permintaan kembali seimbang dan mengembalikan inflasi kepada sasaran,” lapor bank itu dalam satu kenyataan.

Langkah yang diambil ini menunjukkan peningkatan yang lebih besar kepada kos peminjaman mungkin telah berakhir, dan penggubal dasar terbuka untuk berehat dalam kitaran agresif mereka kerana mereka mempertimbangkan keperluan untuk pelarasan yang diperhalusi.

Harga pengguna yang tinggi kekal sebagai tumpuan utama bagi bank itu, yang mengulangi komitmen “tegas”nya untuk menurunkan kadar inflasi tahunan kepada sasaran 2%. “Inflasi masih terlalu tinggi dan jangkaan inflasi jangka pendek kekal tinggi,” kata para penggubal dasar.

Namun, bank pusat itu menunjukkan bukti yang semakin meningkat bahawa dasar monetari yang lebih ketat telah “mengekang permintaan dalam negeri,” menyandarkan pada data penggunaan sederhana pada suku ketiga dan aktiviti pasaran perumahan yang menurun.

Dalam keputusan sebelum ini, bank itu memasukkan garisan hawkish yang menunjukkan penggubal dasar menjangkakan kadar penanda aras perlu meningkat lagi.

Walaupun keluaran dalam negara kasar lebih kukuh daripada jangkaan pada suku ketiga, ekonomi masih beroperasi dalam lebihan permintaan. Eksport komoditi adalah teguh dan pasaran buruh ketat, namun data terkini menyokong pandangan bank bahawa “pertumbuhan pada dasarnya akan terhenti sehingga akhir tahun ini dan separuh pertama tahun ini.”

Walaupun bank itu sekali lagi menandai risiko jangkaan inflasi yang tinggi masih berakar umbi, mereka menyatakan ukuran tiga bulan harga asas telah menurun, petanda awal bahawa tekanan mungkin berkurangan.

Pasaran dijangka akan memberi tumpuan pada kenyataan timbalan Gabenor Sharon Kozicki bagi mendapatkan indikasi lanjutan.

US dolar menyusut berbanding mata wang Kanada yang didagangkan pada paras 1.3609, penyusutan sebanyak 0.30%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat