BOC Berdepan Risiko Kemelesetan Gara-gara Langkah Agresifnya!

153

Bank of Canada (BOC) berdepan kesukaran untuk menurunkan inflasi yang tinggi dan mendapatkan peralihan selamat dalam ekonomi berikutan tindakannya menaikkan kadar faedah boleh mencetuskan kemelesetan.

Keluk hasil songsang (inverted yield curve) yang menjadi petunjuk kepada kemelesetan, menunjukkan hasil bon kerajaan 10 tahun Kanada telah jatuh kira-kira 50 mata asas di bawah hasil 2 tahun, seperti yang digambarkan dalam gambar rajah di bawah.

Ekonomi Kanada mungkin sangat sensitif terhadap kadar faedah yang lebih tinggi selepas rakyat membuat pinjaman besar semasa pandemik Covid-19 untuk berbelanja dan membeli rumah.

Ini dapat dilihat daripada beberapa data yang menunjukkan kelemahan di mana pasaran buruh mencatatkan penurunan dalam pekerjaan pada Julai dan pertumbuhan ekonomi dicatatkan menguncup pada suku kedua tahun ini.

Seperti kebanyakan bank pusat lain, BOC sebelum ini berpendapat bahawa inflasi adalah sementara menyebabkannya lambat bertindak untuk meningkatkan kadar faedah sebelum Mac 2022.

Akibatnya, lonjakan tekanan harga semakin tidak dapat dibendung apabila inflasi tahunan Kanada mencecah 8.1% pada bulan Jun, kadar terpantas sejak 1983.

Sejak Mac, bank pusat Kanada telah menaikkan kadar pinjaman penanda arasnya sebanyak 225 mata asas kepada 2.50%, termasuk kenaikan 100 mata asas dalam keputusan dasar terakhirnya pada bulan Julai.

Bagaimanapun, BOC terus mengunjurkan Kanada akan mengalami peralihan selamat di mana ekonomi mungkin perlahan tetapi tidak menuju ke arah kemelesetan walaupun langkah agresifnya meningkatkan lagi risiko untuk kemelesetan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat