BoC Bertindak Di Luar Jangkaan, Kadar Faedah Dinaikkan 100 Mata! Ini Perkara Perlu Diketahui Pasaran

994

Bank Kanada mengambil keputusan untuk menaikkan kadar faedah yang besar pada kali ini dengan peningkatan sebanyak 100 mata asas kepada 2.5 peratus pada 13 Julai dalam perjuangan berterusannya untuk menurunkan inflasi harga pengguna yang membimbangkan. Kenaikan itu menandakan kenaikan satu kali terbesar dalam kadar faedah sejak 1998.

Berdasarkan kenyataan BoC, ” Majlis Pentadbiran memutuskan untuk mengambil laluan peningkatan kadar faedah lebih tinggi.”

Pasaran kewangan secara meluas menjangkakan peningkatan sebanyak 3/4 mata peratusan selepas Rizab Persekutuan A.S. menaikkan julat sasaran 3/4 mata peratusan pada 15 Jun. Bank pusat juga berkata bahawa inflasi adalah “lebih tinggi dan berterusan” daripada yang diunjurkan pada April. Berdasarkan jangkaan lepas, inflasi “kemungkinan akan kekal sekitar 8 peratus dalam beberapa bulan akan datang.”

Inflasi mencecah paras tertinggi 39 tahun sebanyak 7.7 peratus pada Mei dan telah melebihi had atas 3 peratus bank pusat dalam julat sasaran inflasi tahunan sejak April 2021.

Atas dasar itu, bank pusat menunjukkan kebimbangan yang lebih besar mengenai jangkaan inflasi yang meningkat berdasarkan tinjauannya terhadap perniagaan dan pengguna, yang menunjukkan bahawa kumpulan tersebut menjangkakan inflasi kekal lebih tinggi untuk lebih lama.

Dalam laporan dasar monetari (MPR), bank pusat itu berkata bahawa hasil tinjauan tersebut mencadangkan ketidakpastian yang lebih besar terhadap halatuju inflasi masa hadapan. Rata-rata lonjakan inflasi didorong oleh faktor global seperti harga tenaga dan makanan yang tinggi. Dalam masa yang sama “tekanan harga domestik daripada lebihan permintaan menjadi lebih ketara.”

BoC menjangkakan inflasi berkurangan kepada kira-kira 3 peratus menjelang akhir 2023 sebelum kembali kepada sasaran 2 peratus menjelang akhir 2024. Bank of Canada mengunjurkan ekonomi Kanada akan berkembang 3.5 peratus pada 2022 sebelum berkembang perlahan pada 1.75 peratus pada 2023. Unjuran pertumbuhan untuk 2024 meningkat kepada 2.5 peratus apabila sektor perumahan stabil dan tidak lagi menghambat pertumbuhan ekonomi.

BoC juga mengulas mengenai kekurangan buruh, yang mendorong pertumbuhan gaji. Ia menyatakan bahawa perniagaan menaikkan harga disebabkan kos input dan upah yang lebih tinggi. Pasaran buruh menjadi lebih ketat apabila kadar pengangguran menurun kepada rekod rendah baharu sebanyak 4.9 peratus pada Jun dan gaji melonjak 5.2 peratus tahun ke tahun berbanding kenaikan 3.9 peratus Mei.

Matawang Kanada mengukuh berbanding US dolar dengan USD/CAD didagangkan susut 0.33% kepada paras dagangan 1.2978.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat