BOE Beri Amaran, Bank-bank UK Perlu Siap Siaga Untuk Berdepan No Deal Brexit!

424

Gabenor Bank of England (BOE), Andrew Bailey dilaporkan telah memberi amaran kepada bank-bank UK agar bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan bahawa UK dan Kesatuan Eropah (EU) mungkin tidak dapat mencapai kesepakatan dalam rundingan yang diadakan.

Andrew Bailey dikatakan telah mengadakan panggilan bersama institusi-institusi kewangan UK pada hari Selasa, di mana beliau menekankan mengenai kepentingan untuk memastikan mereka perlu bersedia dengan kemungkinan jika berlakunya no-deal Brexit.

Ia berlaku ketika UK dan EU meneruskan rundingan mengenai hubungan perdagangan mereka selepas berakhirnya tempoh peralihan Brexit pada akhir tahun ini, yang mana ia kini telah memasuki pusingan keempat.

Tempoh peralihan yang masih mengikat UK kepada EU akan berakhir pada 31 Disember, melainkan jika kedua-dua pihak bersetuju untuk melanjutkannya. Bagaimanapun, dengan pendirian Perdana Menteri UK Boris Johnson yang tegas untuk tidak melanjutkannya telah memadam keyakinan bahawa mereka akan mencapai perjanjian.

Ini kerana tempoh yang diberikan adalah terlampau singkat, malah, walaupun rundingan telah memasuki pusingan keempat, peluang untuk mendapatkan perjanjian perdagangan masih lagi samar.

Gabenor Bailey dilaporkan telah mengadakan panggilan dengan eksekutif bank-bank dari Barclays Plc, HSBC Holdings Plc, Lloyds Banking Group Plc dan Royal Bank of Scotland Group Plc pada Selasa.

Institusi-institusi tersebut diingatkan supaya mempersiapkan sistem kewangan UK untuk berhadapan dengan risiko yang mungkin akan timbul. Sehubungan itu, bagi melaksanakannya, Bailey dikatakan akan bertemu dengan ketua-ketua bank tersebut secara berkala.

Kegagalan untuk mencapai perjanjian perdagangan pada akhir tahun ini dijangka akan menjejaskan keyakinan, perbelanjaan dan pelaburan, sekali gus mengakibatkan pemulihan yang lebih perlahan kepada UK daripada ekonomi Eropah yang lain.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat