BoE Mula Campur Tangan Pasaran Bon! Sedia Beli 65 Bilion Pound Bon UK

445

Bank of England memulakan langkah ke pasaran bon Britain pada hari Rabu untuk membendung kekacauan pasaran dan berjanji untuk membeli 65 bilion pound ($69.4 bilion) emas bertarikh lama selepas kenyataan fiskal kerajaan mencetuskan penjualan terbesar dalam beberapa dekad.

Penekanan pada potensi risiko kepada kestabilan kewangan UK, BoE juga berkata ia akan menangguhkan permulaan program untuk menjual 838 bilion pound ($891 bilion) pegangan bon kerajaannya, yang sepatutnya bermula minggu depan.

Kata BoE, “Sekiranya disfungsi dalam pasaran ini berterusan atau bertambah buruk, akan ada risiko material kepada kestabilan kewangan UK,”. “Ini akan membawa kepada pengetatan syarat pembiayaan yang tidak wajar dan pengurangan aliran kredit kepada ekonomi sebenar.”

BoE berkata ia kekal komited kepada pengurangan 80 bilion pound dalam tempoh 12 bulan akan datang dalam pegangan bon yang dibeli di bawah program pelonggaran kuantitatifnya selepas krisis kewangan global 2007-08 dan semasa pandemik COVID-19.

Hasil bon 30 tahun British mencecah paras tertinggi sejak 2002 pada hari Rabu, sebelum pengumuman BoE, dan pelabur mengadu ia menjadi semakin sukar untuk membeli dan menjual bon kerana tiada siapa yang mahukan risiko memegang aset yang tidak menentu itu.

Selepas pengumuman BoE, hasil emas bertarikh lama menjunam. Bank pusat tidak meletakkan had pada saiz campur tangannya tetapi berkata bahawa mereka akan mula merancang untuk mengadakan lelongan harian untuk membeli sehingga 5 bilion paun gilt dengan tempoh matang sekurang-kurangnya 20 tahun, antara Rabu dan sehingga14 Oktober.

BoE kali terakhir campur tangan dalam pasaran gilt untuk membendung kegawatan pasaran pada Mac 2020, apabila penularan Covid-19 memberi impak pada pasaran, mengembangkan program pelonggaran kuantitatif yang tidak aktif ketika itu sebanyak ratusan bilion pound.

Waima begitu, BoE berkata pada hari Rabu bahawa campur tangan terbaru ini akan bersifat sementara.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat