Boleh Ke Tak Ni Johnson & Johnson? Amerika Dah Risau Ni

373

Pegawai dalam pentadbiran Presiden Joe Biden tidak yakin bahawa Johnson & Johnson (J&J) akan memenuhi komitmen kerajaan untuk menyampaikan 20 juta vaksin coronavirus pada akhir bulan Mac, walaupun terdapat kenyataan optimis dari syarikat itu.

Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) memberikan kebenaran penggunaan kecemasan vaksin coronavirus J&J hampir sebulan yang lalu, tetapi syarikat itu kini bergelut untuk meningkatkan pengeluaran.

Bukan itu sahaja, malah, ia juga berdepan dengan isu lambat mengemukakan dokumen dan gagal memenuhi garis masa pengeluaran yang ditetapkan dalam kontrak syarikat dengan kerajaan persekutuan.

Terdahulu, kerajaan AS telah menandatangani kontrak bernilai $450 juta dengan J&J untuk penyelidikan dan pengembangan vaksin.

Pada bulan Ogos, kerajaan perekutuan mengumumkan akan membayar syarikat itu $1 bilion lagi untuk 100 juta dos vaksin yang berpotensi, beberapa bulan sebelum ia mendapat kebenaran daripada FDA.

Di bawah kontrak itu, J&J dijadualkan menyiapkan 37 juta dos pada akhir bulan Mac dan 100 juta pada akhir bulan Jun. Bagaimanapun, pada saat ini syarikat itu berisiko tidak dapat memenuhi komitmen sekurang-kurang 20 juta dos pada akhir bulan ini.

Dengan hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi untuk mengedarkannya, para pegawai pentadbiran mula meragui sama ada J&J akan memenuhi janjinya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat