BTC Bangkit Menakluki Paras $20,000, Adakah Ini Satu Perangkap?

857

Sepertimana yang sedia maklum, pasaran kripto sedang bergelora dengan turun naik sejak kebelakangan ini. Waima begitu, bitcoin berjaya untuk bertahan di atas garis $20,000 selepas beberapa kali percubaan. Kebanyakan altcoin juga berada dalam keadaan harga yang menaik pada hari ini dengan ETH melonjak ke arah paras tertinggi hampir 10 hari pada paras harga $1,200.

Pada hujung minggu, keadaan pasaran adalah tidak menentu namun Bitcoin mampu melonjak lebih $2,000 dalam beberapa minit kepada hanya di bawah $21,000. Malangnya hal tersebut tidak kekal lama dan didagangkan mendatar pada pada sekitar $19,000 apabila hujung minggu tiba.

Namun setelah pembukaan pasaran selepas cuti kebangsaan A.S harga BTC mula bangkit dan didagangkan melebihi $20,000 sebelum mengalami satu lagi turun kepada $19,250 dan melonjak semula sehingga $20,452.

Kebanyakan altcoin juga melalui pergerakan harga yang sama sejak kebelakangan ini dan didagangkan keadaan yang mula pulih. Mata wang kripto Ethereum catat lonjakan 4.88% kepada paras dagangan $1,189.54.

Ketua Pegawai Eksekutif FTX,Sam Bankman Fried berkata syarikatnya masih mempunyai “beberapa bilion” dana lagi untuk menyelamatkan firma kripto yang sedang tersepit. Ini telah menghadirkan sentimen postif yang membangkitkan harapan pasaran.

Baru-baru ini telah ada dua syarikat kripto pemberi pinjaman kripto telah menfailkan notis bangkrap sehingga menimbulkan kekhuatiran bahawa ia akan memberi impak terhadap pasaran. Berikutan kehancuran ekosistem Terra, pihak berkuasa AS dan Korea Selatan menyatakan bahawa mereka akan mula berkongsi data siasatan satu sama lain mengenai kemalangan yang baru.

Pada hari ini dilaporkan, Ethereum (ETH) selangkah lebih dekat dengan ‘The Merge’, satu peralihan yang telah lama dinanti-nantikan ke rantaian Proof of Stake (PoS). Disisi yang berbeza, Uprise Investment Fund menyatakan pengakuan kehilangan lebih $20 juta berikutan kejadian yang berlaku pada LUNA.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat