China Akhirnya Putuskan Pengecualian Cukai Ke Atas Barangan A.S!

754

Pada hari Jumaat China telah memberi kenyataan yang lebih rinci mengenai hubungan perdagangan dengan Amerika Syarikat bahawa pihak mereka akan mengecualikan tarif import keatas produk kacang soya dan penghantaran daging khinzir dari Amerika Syarikat. Pada ketika ini, kedua-dua belah pihak cuba untuk mencapai perjanjian perjanjian fasa satu bagi meredakan perang perdagangan yang sedang berlarutan.

Pengecualian tarif adalah berdasarkan permohonan firma-firma secara individu untuk produk kacang soya A.S dan import daging khinzir, kata Kementerian Kewangan dalam salah satu kenyataan.

Sebelum ini China telah mengenakan tarif sebagai tindak balas terhadap tarif yang dikenakan oleh Washington atas tuduhan bahawa China mencuri dan memaksa pemindahan harta intelektual Amerika kepada firma China. China telah mengenakan tarif sebanyak 25% ke atas kedua-dua produk tersebut iaitu kacang soya dan daging khinzir.

Keputusan untuk pengecualian cukai ini dilakukan ketika rundingan antara kedua-dua belah pihak sedang berlangsung dalam mencapat kesepakatan fasa satu dengan harapan ia dapat mengakhiri perang perdagangan yang telah berlangsung selam 17 bulan sehingga memberi kesan kepada pasaran kewangan, rantaian bekalan dan pertumbuhan ekonomi global.

Perjanjian tersebut pada awalnya akan mencapai kata putus pada bulan lalu, namun kedua-dua belah pihak masih mencari persetujuan mengenai isu-isu utama seperti dan jumlah pembelian daripada China.

Presiden Trump dijangka akan mengenakan tarif bernilai $156 billion ke atas produk import China pada 15 Disember jika tiada apa-apa kemajuan.

Pengecualian tarif daripada China ke atas produk utama A.S merupakan tanda-tanda China menunjukkan komitmennya terhadap perjanjian tersebut. Menurut salah satu sumber, “Matlamat langkah tersebut adalah untuk meningkatkan pembelian dan menyakinkan pihak Amerika Syarika”.

Ia harus ditafsirkan sebagai isyarat positif, meskipun terdapat hambatan politik yang dihadapi oleh kedua belah pihak, kerjasama ekonomi dan hubungan perdagangan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat