China Lancar Tindak Balas, Umum Sekatan Terhadap Pegawai Amerika

326

China telah mengumumkan sekatan ke atas beberapa pegawai Amerika Syarikat dan individu termasuk, Senator Republikan, Marco Rubio dan Ted Cruz sebagai balasan kepada tindakan pentadbiran Trump yang memperkenalkan sekatan terhadap pegawai-pegawai China.

Pegawai lain yang turut menjadi sasaran sekatan oleh China adalah wakil AS, Chris Smith, Duta Besar Amerika Syarikat untuk Kebebasan Beragama Antrabangsa, Sam Brownback dan Suruhanjaya Eksekutif Kongres di China.

Suruhanjaya ini bertanggungjawab untuk memantau hak asasi manusia dan perkembangan pengaturan perundangan di China dan menyerahkan laporan tahunan kepada Presiden Donald Trump serta Kongres AS.

Jurucakap Menteri Luar China, Hua Chunying mengumumkan perkara itu dalam satu taklimat harian, selain turut mengesahkan sekatan ke atas pegawai-pegawai tersebut berkuatkuasa hari ini.

Hua Chunying, bagaimanapun tidak menjelaskan lebih terperinci mengenai sekatan yang dikenakan.

Menurut beliau, tindakan Amerika Syarikat dalam mencampuri urusan hal ehwal dalaman negara China adalah melanggar norma asas hubungan antarabangsa dan merosakkan hubungan antara dua negara.

Pada Mei lalu, Kongres AS telah meluluskan rang undang-undang yang akan mengenakan sekatan ke atas beberapa pegawai China yang terlibat dengan pelanggaran hak asasi manusia terhadap etnik Uighur di Xinjiang.

Antara sekatan yang dikenakan ke atas pegawai China yang terlibat adalah dilarang untuk memasuki negara AS dan menjalankan perniagaan dengan warga Amerika, sementara seluruh aset AS yang dimiliki pula dibekukan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat