Cryptocurrency: Pedagang Yakin Tahun Ini Kenaikan Lebih Tinggi Berbanding 2017!

310

Ramai yang semakin teruja dengan matawang kripto selepas tahun yang begitu memberangsangkan dalam industri matawang digital pada 2017. Industri ini semakin berkembang dan berjaya menarik minat semua lapisan masyarakat di dunia bahkan di Malaysia.

Populariti matawang kripto semakin meningkat dari hari ke hari sekaligus menyumbang kepada peningkatan modal pasaran matawang digital secara keseluruhan. Kini modal pasaran matawang kripto mencecah $644 billion setakat hari Selasa (2/1/2018). Dengan modal pasaran yang semakin meningkat ini, sudah tentu harga-harga matawang kripto juga meningkat, buktinya Etherium naik dari $750 kepada $879 dalam masa sehari, walaupun Bitcoin ketika ini masih terhalang untuk naik.

Sebenarnya, tidak ada apa yang perlu dirisaukan dengan kejatuhan Bitcoin, kerana ada banyak lagi matawang kripto yang lain seperti Ripple, IOTA, Cardano dan sebagainya. Malah ada yang lebih baik daripada Bitcoin.

Sejak kejatuhan Bitcoin dari paras tertinggi $20,000 hujung tahun lalu, fokus semakin beralih kepada koin alternatif (altcoin) seperti Etherium, Litecoin, dan Ripple. Kami sendiri percaya tahun 2018, altcoin akan lebih menyerlah berbanding Bitcoin.

Bukanlah mengatakan prestasi altcoin tidak baik pada 2017, tetapi ia hanya kerana altcoin tidak mendapat perhatian seperti Bitcoin. Dengan kejatuhan Bitcoin sebelum ini, perhatian beralih kepada matawang alternatif lain dan kini masanya pula untuk altcoin membuat kenaikan tahun ini.

Matawang seperti ETH, XRP dan IOTA dipandu oleh asas yang kukuh dengan kumpulan yang berada di belakangnya adalah yang berkredibiliti. Dengan ramai pelabur yang mencari peluang pelaburan berkualiti, tidak dapat dinafikan matawang-matawang ini akan menjadi perhatian mereka sebagai alternatif kepada Bitcoin.

Namun, dengan kenaikan harga matawang digital sebenarnya akan menarik perhatian regulator seperti bank pusat untuk meregulasikan dagangan matawang digital. Kita perlu melihat positif perkara ini walaupun tujuan asal penciptaan matawang kripto adalah untuk tidak terikat dengan kerajaan dengan istilah yang kita selalu dengar ‘decentralise‘. Dengan regulasi dagangan aset digital ini sebenarnya berpotensi menarik pelabur-pelabur institusi bahkan institusi perbankan.

Jika 2017 adalah tahun Bitcoin, kami di moshed.com berpendapat tahun 2018 adalah tahun altcoin (koin alternatif kepada bitcoin).

Untuk pengetahuan anda Ripple (XRP) pada Januari 2017 hanya bernuilai $0.006 dan selepas setahun harganya mencecah $2.00. Jika anda membeli Ripple dengan modal RM2000 pada Januari 2017, sekarang atau hari ini pada 2/1/2018 anda telah pun membuat keuntungan sebanyak RM181,000.

2 Januari 2018
Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat