Dahsyat! USD Semakin Hampir Ke Puncak Tertinggi 20 Tahun

6,215

US dolar terus diperdagangkan mengukuh pada hari Khamis dengan pergerakan harga kini menghampiri puncak tertinggi 20 tahun ketika krisis tenaga di Eropah terus membenam euro lebih rendah.

Berbanding kebanyakan mata wang utama, indeks dolar menyentuh paras ketinggian 5 tahun pada 103.28, tidak jauh dari 103.82 tahap tertinggi yang dicatatkan sejak tahun 2002.

Dagangan euro pula menjunam lebih parah, membawanya didagangkan terperosok pada sekitar paras terendah 5 tahun berbanding USD. Mata wang itu telah junam 4.6% setakat ini pada April, meletakkannya di landasan untuk bulan terburuk sejak 2015.

Euro yang sudah sedia lemah disebabkan pengukuhan USD, terus tenggelam lebih jauh selepas Rusia menghentikan bekalan gasnya kepada Poland dan Bulgaria sekali gus menimbulkan kebimbangan terhadap ekonomi Eropah yang mungkin terjejas.

Sementara itu, mata wang yen turut menyusut menjelang mesyuarat polisi Bank Pusat Jepun (BOJ) pada hari ini, sehingga memadamkan keuntungan yang diraihnya sebelum ini sebagai safe-haven.

Tumpuan pelabur juga akan disasarkan kepada penerbitan data anggaran awal Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Amerika Syarikat untuk suku pertama yang mungkin akan mempengaruhi pergerakan dolar greenback.

Mata wang pound juga terus didagangkan di paras terlemah sejak Julai 2020, di tengah-tengah prospek menyuramkan dalam ekonomi negara itu yang mengalami kos sara hidup yang semakin meningkat.

Dolar Aussie dan kiwi turut susut rendah, gagal memanfaatkan bacaan data inflasi Australia pada suku pertama yang meningkat ke paling pantas dalam tempoh 21 tahun.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat