Data Inflasi Pilihan The Fed Naik 0.2% Pada Disember! Apakah Makna Petunjuk Ini Kepada Para ‘Trader’?

628

Petunjuk inflasi penting yang dikeluarkan pada Jumaat menunjukkan bahawa kadar kenaikan harga menjadi lebih perlahan ketika 2023 hampir berakhir.

Indeks harga perbelanjaan peribadi Jabatan Perdagangan untuk Disember, suatu petunjuk penting bagi Federal Reserve, meningkat sebanyak 0.2% pada bulan tersebut dan meningkat sebanyak 2.9% secara tahunan, tidak termasuk makanan dan tenaga. Pakar ekonomi yang ditemu bual oleh Dow Jones mengharapkan peningkatan masing-masing sebanyak 0.2% dan 3%.

Dari segi bulanan, inflasi teras meningkat daripada 0.1% pada November. Walau bagaimanapun, kadar tahunan menurun dari 3.2%. Termasuk kos makanan dan tenaga yang tidak stabil, inflasi utama juga meningkat sebanyak 0.2% untuk bulan tersebut dan kekal stabil pada kadar tahunan sebanyak 2.6%.

Data terbaru ini menambah kepada bukti bahawa inflasi masih tinggi namun terus membuat kemajuan ke arah penurunan. Data ini juga mungkin memberi lampu hijau kepada Fed untuk mula mengurangkan kadar faedah lebih lewat tahun ini. Bank pusat itu menetapkan 2% sebagai kadar inflasi tahunan yang sihat.

Rumusan setakat ini inflasi bergerak lebih hampir  kepada sasaran Fed, perbelanjaan pengguna meningkat sebanyak 0.7%, lebih kuat daripada anggaran 0.5%. Pertumbuhan pendapatan peribadi turun sedikit kepada 0.3%, seiring dengan jangkaan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat