Data Inflasi Tumpuan The Fed Indeks PCE Naik Pada April, Apakah Tindakan The Fed?

355

Data inflasi perbelanjaan penggunaan peribadi (Personal Consumption Expenditure, PCE) di Amerika Syarikat naik kepada 3.1% pada bulan April, lebih cepat daripada yang dijangkakan kerana tekana harga disebabkan pertumbuhan ekonomi yang semakin pesat seperti dimaklumkan oleh Jabatan Perdagangan.

PCE (personal consumption expenditure) adalah perbelanjaan penggunaan peribadi yang merupakan salah satu daripada data inflasi. Data ini adalah data yang dikatakan sebagai data inflasi pilihan utama The Fed. The Fed akan menggunakan core PCE sebagai alat untuk menentukan sama ada untuk menaikkan atau merendahkan kadar faedah.

Indeks perbelanjaan penggunaan peribadi teras telah diramalkan meningkat 2.9%, walaubagaimanapun bacaan nyata adalah melebihi 0.2%. Pegawai Rizab Persekutuan menganggap bahawa ukuran ini adalah ukuran terbaik untuk mengukur inflasi walaupun terdapat pelbagai indikasi lain.

Dalam masa yang sama, The Fed menganggap bahawa kadar 2% adalah kadar yang sihat, namun begitu kadar yang lebih adalah tidak mengapa jika disokong oleh tenaga kerja penuh. Data yang lebih baik dari jangkaan dengan bacaan teras 0.2% akan membantu menyokong jangkaan peningkatan kukuh dalam inflasi.

Sepanjang bulan lalu, PCE teras meningkat 0.7%, juga lebih cepat daripada yang diharapkan 0.6%.Peningkatan inflasi itu berlaku dengan penurunan pendapatan peribadi yang mendadak, merosot 13.1%.

Indeks U.S dolar yang mengukur kekuatan greenback berbanding enam matawang lain mengukuh sebanyak 0.30% kepada 90.233 setakat jam 8.50 malam.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat