Data Kembali Inflasi Cetus Kebimbangan Dalam Pasaran! Apa Yang Terjadi Pada Pasaran Saham?

472

Saham-saham berada di tahap yang lebih rendah di Wall Street pada hari Rabu, dengan tumpuan sepenuhnya pada data inflasi pengguna yang boleh mempengaruhi keputusan dasar Federal Reserve berikutnya.

Futures pada Dow Jones Industrial Average dan S&P 500 kedua-duanya merosot sekitar 0.3%. Futures Nasdaq 100 turun kira-kira 0.5%, selepas rugi lebih daripada 1% sesi sebelumnya.

Laporan Indeks Harga Pengguna Ogos menunjukkan lonjakan inflasi yang lebih besar dari yang dijangkakan bulan lalu, dengan harga utama meningkat sebanyak 0.6% bulan ke bulan dan 3.7% secara tahunan. Kenaikan ini disebabkan oleh lonjakan harga tenaga baru-baru ini.

Data ini mewakili data inflasi terakhir yang akan diterima oleh Fed sebelum mesyuaratnya minggu depan, dan salah satu data yang paling penting yang akan dipertimbangkan oleh pembuat dasar dalam menentukan sama ada untuk mengekalkan kadar faedah lebih tinggi dalam tempoh yang lebih lama.

Harga minyak mentah dan Brent terus meningkat pada hari Rabu, didagangkan hampir  dengan paras tertinggi dalam 10 bulan. Ini memberikan tekanan kepada saham-saham serta mungkin menghalang usaha the Fed untuk meredakan inflasi.

Disis lain, Apple juga menjadi tumpuan selepas pelancaran iPhone 15 dan apabila China melaporkan “insiden keselamatan” dengan telefon pintar itu pada hari Rabu. Pejabat-pejabat menafikan bahawa China sedang cuba mengekang penggunaan iPhone dalam jabatan kerajaan dan syarikat-syarikat milik kerajaan, selepas laporan yang membantu menjejaskan saham Apple.

Pada masa yang sama, EU telah memulakan siasatan terhadap subsidi yang diberikan oleh China kepada pengeluar EVnya, dalam usaha untuk menangkis arus masuk barang import yang murah. Saham-saham dalam sektor automotif Eropah awalnya meningkat selepas pengumuman itu, tetapi kehilangan tanah apabila ketakutan akan balasan China meningkat.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat