Data Tuntutan Terbaru Ini Beri Petanda Lebih Jelas Terhadap Pasaran Buruh!

692

Bilangan orang Amerika yang mendaftar tuntutan faedah pengangguran baru dilaporkan jatuh pada minggu lepas apabila pasaran buruh terus menunjukkan sedikit tanda-tanda perlambatan yang ketara.

Tuntutan awal faedah pengangguran turun 3,000 kepada 217,000 yang diselaraskan untuk minggu yang berakhir pada 4 November dari 220,000, lapor  Jabatan Buruh pada hari Khamis. Pakar ekonomi yang ditemu bual oleh Reuters telah meramalkan 218,000 tuntutan untuk minggu terkini.

Data pada minggu lepas menunjukkan bahawa pasaran pekerjaan sedang perlahan, dengan kadar pengambilan pekerja perlahan dan pengangguran meningkat pada kadar 3.9% pada Oktober. Waima begitu angka ini masih rendah berbanding data lepas. Satu laporan berasingan menunjukkan bahawa terdapat 1.5 pekerjaan yang ditawarkan untuk setiap orang yang menganggur pada September, turun dari kira-kira 2 hingga 1 apabila pasaran pekerjaan paling ketat tahun lepas.

Bank pusat Amerika Syarikat mengekalkan kadar faedah pada minggu lepas tetapi masih terbuka untuk peningkatan kos pinjaman selanjutnya sebagai pengiktirafan terhadap ketahanan ekonomi. Sejak Mac 2022, the Fed telah meningkatkan kadar dasar sebanyak 525 mata asas ke julat semasa 5.25%-5.50%.

Bilangan orang yang menerima faedah  meningkat kepada 1.834 juta pada minggu yang berakhir pada 28 Oktober, tahap tertinggi sejak April. Tuntutan berterusan tersebut telah meningkat dalam beberapa minggu terakhir, tetapi ekonomi mengatakan bahawa kebanyakan itu mencerminkan kesulitan menyesuaikan data untuk turun naik daripada perubahan yang ketara dalam trend asas.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat