DOGE VS SHIB! Siapa Dahulu Bakal Capai $1?

1,017

Memecoin paling popular Dogecoin (DOGE) dan Shiba Inu (SHIB) berjaya menarik minat jutawan Elon Musk untuk membuat sejumlah besar pelaburan dalam kedua-dua aset digital tesebut ekoran ia merupakan antara kripto terbesar mengikut modal pasaran.

Namun begitu, kecurigaan dalam kalangan para pelabur semakin membuak dalam meramalkan memecoin manakah yang bakal mencapai harga $1 dahulu selepas Musk mengambil alih platform media sosial Twitter.

Difahamkan juga bahawa segelintir individu bimbang beliau akan menggunakan platform tersebut semata-mata untuk agenda peribadinya, manakala penyokong parti republik meluahkan kegembiraan apabila Musk berhasrat membawa kembali Donald Trump ke laman sosial itu setelah disekat sebelum ini.

Harga memecoin DOGE menyaksikan pendakian secara berterusan sejak Musk membeli Twitter dan membenarkan pelanggannya membeli barangan Tesla menggunakan memecoin tersebut pada awal tahun ini.

Malah, DOGE berkemungkinan akan membuat lonjakan drastik ekoran beliau berhasrat untuk menjadikan memecoin tersebut sebagai exchange bagi perkhidmatan Twitter.

Tambahan itu, utiliti DOGE turut akan meningkat apabila pengguna Twitter harus sentiasa menggunakan memecoin itu atau mata wang kripto lain untuk digunakan dalam Twitter selepas Musk melancarkan pembaharuan tersebut.

Sementara itu, memecoin kedua terbesar SHIB juga membuat peningkatan hasil daripada hal ehwal korporat Musk dan berkemungkinan akan memikirkan idea lain bagi mengembangkan lagi ekosistemnya.

Diperjelaskan lagi, SHIB barangkali tidak dapat mengatasi DOGE jika Musk memutuskan untuk menggunakan memecoin itu untuk menyokong pengewangan (monetisation) Twitter, kerana syarikat besar lain juga akan mengikut jejak langkah beliau.

Walaupun begitu, SHIB merupakan token ERC-20 yang menggunakan mekanisme proof-of-work (PoW) dalam memberikan kadar transaksi serupa dengan DOGE.

Rentetan itu, para pelabur perlu bersedia susulan bila-bila masa sahaja salah satu memecoin tersebut akan mencapai $1.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat