Dolar Sedikit Lemah Pada Sesi Pasaran Asia Selepas Pulih Di Sesi Yang Lalu

31

Dolar didagangkan sedikit lemah berbanding yen dipasaran Asia hari ini selepas Trump berjaya mendapatkan persetujuan Demokrat untuk menangguhkan tarikah kenaikan had hutang negara selain kebimbangan para pelabur terhadap pemotongan cukai melalui kongres US.

Pasangan matawang USD/JPY jatuh 0.13% kepada 109.09, manakala AUD/USD didagangkan pada 0.7990, naik 0.15%

Australia melaporkan lebihan A$875 juta pada imbangan perdagangan bagi bulan Julai.

Indeks dolar yang mengukur kekuatan greenback berbanding enam matawang utama yang lain, susut 0.04% kepada 92.17.

Semalam, dolar menutup semula kerugian berbanding matawang safe haven, yen dan swiss frac selepas tekanan geopolitik di wilayah Korea sedikit reda dengan data sektor perkhidmatan US meningkat bagi bulan Ogos.

Indeks ISM melaporkan peningkatan 55.3 bagi bulan Ogos, naik berbanding data bulan Julai 53.9.

Sebarang bacaan yang berada di atas 50 menunjukkan aktiviti yang berkembang dan keadaan perniagaan yang baik dan sebaliknya apabila bacaan di bawah 50.

Pemulihan dolar turut menurunkan permintaan terhadap emas dengan harga emas Comex jatuh ke paras $1,339.35 selepas naik menghampiri paras tertinggi setahun yang lalu $1,349.44.

Walau bagaimanapun, dolar masih ditekan dengan jangkaan terhadap kenaikan kadar faedah bulan Disember tahun ini yang semakin lemah berikutan komen dovish daripada pegawai-pegawai Fed awal minggu ini.

Neel Kashkari, Presiden Fed cawangan Minneapolis berkata kenaikan kadar feadah Fed sebelum ini mungkin telah menyebabkan inflasi bergerak perlahan, dan akan membahayakan perkembangan ekonomi Amerika.

“Mungkin kenaikan kadar faedah kami telah menjejaskan ekonomi,” kata Kashkari

Komen Kashakari diucapkan beberapa jam selepas Gabenor Federal Reserve, Lael Brainard menggesa bank pusat untuk menangguhkan kenaikan kadar faedah sehingga trend inflasi kembali pulih.

Sementara itu, di Kanada, kadar faedah yang meningkat secara mengejut telah menyebabkan pergerakan mendadak 300 pips kepada loonie (USD/CAD), menyekat kenaikan greenback. Bank pusat Canada semalam telah menaikkan kadar faedah daripada 0.75% kepada 1%

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat