Draghi: United Kingdom Berhadapan Risiko Ekonomi dalam Jangka Panjang

45

Pasaran tunggal Kesatuan Eropah (European Union) telah menjadi aset kepada United Kingdom dan Zon Eropah. Penggabungan negara-negara Eropah di dalam satu ekonomi meningkatkan kecekapan dan permintaan. Bagi sektor kewangan yang mempunyai akses secara menyeluruh di Eropah telah menjadi faktor kejayaan  sektor ini.

United Kingdom telah mendapat banyak manfaat daripada akses menyeluruh dalam pasaran tunggal ini. Bahkan, 40% hasil eksport United Kingdom adalah berasal dari negara-negara anggota Kesatuan Eropah. Tidak dinafikan juga UK sebagai hab sektor perbankan di Eropah. Sebagai anggota Kesatuan,  bank-bank UK tidak perlu menyediakan subsidiari baru di setiap negara bagi menjalankan perniagaan di zon Eropah dan ini telah memberikan penjimatan dari segi modal dan kecairan.

Dalam jangka masa panjang, ekonomi UK yang kurang terbuka akan memberi risiko dalam perdagangan , migrasi dan pelaburan langsung asing (FDI) yang akan memberikan impak negatif terhadap inovasi , persaingan, produktiviti dan keluaran maksimum di UK.

Setakat ini, zon Eropah masih lagi kukuh selepas referendum Jun lepas berikutan langkah persiapan rapi bank pusat di kedua-dua pihak. Kesan kepada undian ini menyebabkan peningkatan kepada risk-aversion yang menyebabkan pelabur begitu berhati-hati dalam aktiviti pelaburan mereka. Selepas sahaja undian dilakukan didapati, Indeks Purchasing Managers jatuh pada Ogos, dan pulih semula pada September dan Oktober.

Di UK, kita masih melihat aktiviti ekonomi yang masih kukuh disebabkan peningkatan dalam perbelanjaan. Pada masa yang sama, ketaktentuan masih ada dalam pelaburan dan nilai Pound. Secara umunya, aktiviti ekonomi di UK akan menjadi perlahan.

Sukar untuk kita menjangkakan implikasi ekonomi yang spesifik kepada United Kingdom jika keluar dari EU. Hal ini akan banyak bergantung kepada masa, proses dan hasil akhir dari rundingan kedua-dua pihak. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui proses rundingan yang lebih jelas secepat mungkin untuk mengurangkan ketaktentuan.

Walaupun begitu, referendum UK yang menyebabkan ketaktentuan dalam perdagangan ini tidak boleh pula menyebabkan pasaran tunggal ini bergerak sebaliknya. Adalah amat penting untuk mengekalkan integriti dan kesamaan dalam undang-undang dalam kesatuan ini. Kita tidak boleh bergerak sebaliknya daripada apa yang dipersetujui dalam regulasi, pengawasan, dan kerangka kerja kepada bank dan institusi kewangan yang telah dilakukan sejak 2008.

Oleh itu, sangat penting untuk meneruskan usaha menguatkan pasaran tunggal ini dan Kesatuan Eropah telah mencapai peningkatan yang signifikan dalam perkhidmatan kewangan dan proses ini akan berterusan bagi menyampaikan hasrat penduduk zon Eropah yang inginkan ekonomi yang lebih kukuh.

 

Draghi: Polisi Monetari Perlu dibantu oleh Polisi Fiskal

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat