Dua Sebab Kenaikan USD Pada Rabu: Minit FOMC & Data Indeks Pembuatan

130

Selepas membuat penurunan sejak penghujung 2017 sehingga awal 2018, US dolar pada Rabu pulih disokong oleh data ekonomi memberangsangkan dan minit mesyuarat terbaru The Federal Reserve yang dikeluarkan pada pagi Khamis waktu Malaysia.

Indeks US dolar yang mengukur kekuatan matawang greenback berbanding matawang utama yang lain naik buat pertama kali pada Rabu (3/1/2018) selepas merosot dalam 10 sesi berturut-turut pada Selasa. Indeks USD ketika ini susut 0.07%.

Dua Sebab Menyokong Kenaikan USD Pada Rabu

 

#1 Data memberangsangkan sektor pembuatan dan pembinaan – US dolar melonjak semula selepas data indeks sektor pembuatan dan pembinaan dikeluarkan pada Rabu menunjukkan pengukuhan ekonomi Amerika Syarikat.

Indeks pembuatan AS yang dikeluarkan oleh ISM (Institute of Supply Management) naik ke paras 59.7 berbanding bacaan sebelum ini 58.2 dan jangkaan pasaran 58.1. Indeks pembinaan juga meningkat kepada 69.0 lebih tinggi daripada bacaan sebelum ini 65.5 dan jangkaan pasaran 64.8.

#2 Komen Fed lebih hawkish daripada jangkaan – US dolar meneruskan kenaikan selepas minit mesyuarat FOMC dikeluarkan pukul 3 pagi Khamis. Kenaikan ini berikutan komen oleh ahli Fed lebih hawkish daripada apa yang dijangkakan pasaran.

Kita telah maklum bahawa Fed mengunjurkan tiga kali kenaikan kadar faedah pada 2018. Dalam minit tersebut, Fed menunjukkan keyakinan terhadap ekonomi dan menjangka ekonomi terus berkembang walaupun masih terdapat kebimbangan terhadap inflasi.

“USD tertekan dalam tempoh tiga minggu lalu, tetapi penjualan greenback bukanlah disebabkan faktor yang kukuh,” kata Masafumi Yamamoto, ketua strategist matawang di Mizuho Securities.

“Dengan data yang kukuh dan minit mesyuarat Fed, yang menunjukkan ahli Fed tidaklah pesimis terhadap potensi impak pemotongan cukai seperti yang dijangka, telah membantu pengukuhan US dolar,” kata Yamamoto.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat