Ehh! Trump Desak Rakyat Menipu?

1,003

Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump telah mendesak penduduk di North Carolina untuk mengundi 2 kali dalam pilihan raya 3 November, iaitu melalui pos dan  secara peribadi, sehingga menimbulkan kekecohan kerana secara terbuka mendorong pengundi melakukakan penipuan.

Sebelum ini, Trump berulang kali menegaskan, tanpa mengemukakan sebarang bukti, bahawa pengundian melalui pos yang digunakan oleh beberapa negeri kerana penularan wabak pandemik COVID-19 akan meningkatkan risiko penipuan dan mengganggu pilihan raya pada November nanti, walaupun para pakar menyatakan bahawa penipuan dalam pilihan raya dalam bentuk apa pun sangat jarang berlaku di Amerika Syarikat.

Mengundi lebih dari sekali dalam pilihan raya adalah tidak sah di beberapa negeri, termasuk North Carolina, bahkan merupakan suatu kesalahan serta bakal mendorong lebih ramai individu untuk melakukannya.  Walau bagaimanapun, Lembaga Pilihan Raya Negeri Carolina Utara tidak memberikan sebarang komen mengenai kenyataan Trump itu.

Setelah desakannya itu mencetuskan kemarahan Demokrat, kempen Trump dan White House mengatakan bahawa Trump tidak menyuruh rakyat mengundi 2 kali.

Menurut jurucakap White House Kayleigh McEnany, presiden Donald Trump tidak menggalakkan siapa pun melakukan sesuatu yang menyalahi undang-undang. Tambahnya, lagi kenyataan yang dikeluarkan Trump adalah jelas untuk memastikan agar proses pengundian dijalankan secara telus.

Trump yang merupakan seorang calon Republikan telah berkempen di Carolina Utara semalam, yang dikenali sebagai negara medan perang kerana penduduknya boleh beralih kepada Republikan atau Demokrat dan memainkan peranan penting dalam pemilihan presiden.

Berikutan dengan isu pengundian 2 kali, Peguam Negara, Josh Stein, seorang Demokrat telah melontarkan ketidakpuasan hatinya terhadap pemimpin negara itu di laman twitter. Menurut beliau, Trump bakal mendorong rakyat untuk melanggar undang-undang serta membantunya menimbulkan kekacauan dalam pilihan raya di kawasan itu. Oleh yang demikian, beliau telah mengingatkan agar rakyat hanya mengundi sekali sahaja serta tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan yang tegas kepada mereka yang menyalahi undang-undang.

 

 

 

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat