Ekonomi Australia Bakal Mengalami Penguncupan Terbesar? – Ini Unjuran Terbaru RBA!

557

Reserve Bank of Australia (RBA) dalam kenyataan polisi monetari suku tahunan yang dikeluarkan pagi ini, mengatakan bahawa pihaknya menjangkakan ekonomi Australia akan mengalami penguncupan terbesar sebanyak 8% sehingga akhir bulan Jun, sebelum kembali pulih pada separuh kedua tahun ini dengan menguncup 6%.

Walau bagaimanapun, bank pusat percaya bahawa Australia memerlukan sedikit masa untuk keseluruhan ekonomi dan pasaran pekerjaan untuk kembali pulih sepenuhnya. Sehubungan itu, RBA tidak akan meningkatkan kadar faedah sehingga terdapat kemajuan ke arah mencapai sasaran pekerjaan penuh dan inflasi.

Kadar pengangguran dijangka akan mencecah 10% pada separuh pertama tahun ini, sebelum kembali pulih secara beransur-ansur. Pada akhir tahun 2021, RBA meramalkan kadar pengangguran masih berada pada 9%. Malah, pada pertengahan tahun 2022, bank pusat mengunjurkan kadar pengangguran berada pada tahap 6.5%. Sehingga bulan Mac, kadar pengangguran telah meningkat kepada 5.2%.

RBA mengakui bahawa program JobKeeper yang diperkenalkan oleh kerajaan akan menghadkan kesan penuh terhadap pengangguran, tetapi jumlah jam bekerja kemungkinan akan merosot sebanyak 20%, ini menunjukkan kekurangan aktiviti dalam semua sektor ekonomi.

Pertumbuhan pekerjaan yang perlahan dan pengangguran yang tinggi akan memberi kesan langsung kepada pertumbuhan upah, di mana sebelum munculnya wabak koronavirus, RBA berharap ia akan meningkat lebih tinggi kepada 3%.

Sementara itu, bank pusat meramalkan indeks harga pengguna (CPI) menguncup sebanyak 1% pada pertengahan Jun, sebelum kembali pulih kepada 0.25% menjelang akhir tahun ini. Pada akhir tahun 2021, RBA mengunjurkan inflasi meningkat 1.25% dan peningkatan sebanyak 1.5% dicatatkan pada pertengahan Jun 2022.

Hal ini disebabkan oleh kebanyakan isi rumah dan perniagaan telah mengurangkan perbelanjaan berikutan kemerosotan dalam pendapatan dan kekayaan. Perbelanjaan isi rumah dijangka menurun sebanyak 15% pada pertengahan tahun ini sebelum kembali dalam beberapa tahun akan datang.

Menurut RBA, situasi ini mungkin akan mengambil sedikit masa untuk pulih dan ia sangat bergantung kepada sejauhmana keberhasilan negara itu dalam memerangi penularan coronavirus dan berapa lama langkah pencegahan akan diambil.

Di samping itu, pelaburan perlombongan pula cenderung lebih lemah daripada yang dijangkakan sebelumnya, kerana beberapa projek besar LNG yang diusulkan telah ditangguhkan berikutan harga minyak dan LNG rendah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat