Ekonomi UK Menangis Lagi

256

Risiko kemelesetan menghampiri UK apabila ia tanpa dijangka penguncupan pada Ogos untuk kali kedua dalam tempoh tiga bulan.

Pejabat Perangkaan Kebangsaan (ONS) melaporkan pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) menguncup sebanyak 0.3% daripada pengembangan 0.1% yang disemak pada Julai.

Kejatuhan mendadak dalam pengeluaran sebanyak 1.8% menjadi penyumbang utama kepada kemerosotan ini, dengan pembuatan merosot 1.6%.

Penurunan dalam pengeluaran didorong oleh kemerosotan dalam perlombongan dan kuari serta pengeluaran yang lebih rendah daripada pembuatan, elektrik dan gas asli.

Ekonomi Britain dijangka akan perlahan dengan ketara apabila inflasi yang meningkat melanda isi rumah dan memaksa Bank of England (BOE) menaikkan kadar faedah lebih cepat.

Perdana Menteri UK, Liz Truss dan Menteri Kewangan Kwarteng berjanji untuk mempercepatkan pertumbuhan ekonomi teapi rancangan mereka untuk pemotongan cukai besar-besaran telah menyebabkan pasaran kewangan ‘huru-hara’.

Hal ini telah mengakibatkan BOE terpaksa menanggung akibatnya dengan melaksanakan program pembelian bon.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat