Makin Banyak Karenah, Elon Musk Bakal Lupakan Hasrat Beli Twitter?

1,036

‘Ingatkan kita je yang selalu nego-nego, rupanya orang kaya pun buat jugak ye.’

Makin hari makin sulit situasi pengambilalihan Twitter berjumlah $44 bilion oleh jutawan terkaya dunia, Elon Musk.

Terbaharu Elon Musk yang diwakili peguam, Mike Ringler ‘ugut‘ untuk batalkan pengambilalihan selepas menuduh Twitter Inc ‘menghalang‘ permintaan beliau untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pangkalan penggunanya.

Menerusi surat yang diterbitkan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) Amerika Syarikat (AS), ia menyatakan bahawa Musk berhak untuk menerima data yang diminta sebagai persediaan pengambilalihan Twitter.

Ulasnya, Musk perlu mempunyai pemahaman lengkap dan tepat mengenai teras modal perniagaan Twitter termasuk akses pangkalan pengguna aktifnya sebelum menyempurnakan transaksi.

Namun, menurut Ringler Twitter dilihat menentang dan menggagalkan pemberian maklumat yang diminta oleh Musk, dan perkara ini jelas melanggar material perjanjian yang dipersetujui.

Ia tidak secara langsung boleh menyebabkan kegagalan dalam transaksi pemerolehan dan seterusnya Musk berhak menamatkan perjanjian penggabungan dengan Twitter.

Sebagai respon terhadap pertuduhan tersebut, Twitter mengeluarkan kenyataan dengan menyatakan ketersediaan bekerjasama dan berkongsi maklumat untuk menyempurnakan transaksi mengikut syarat perjanjian.

Syarikat juga menambah bahawa sungguh pun Musk mengetepikan hak tipikal dalam keghairahannya memperolehi Twitter, mereka bersedia untuk menyelesaikan pengambilalihan tersebut pada harga dan syarat yang dipersetujui.

Pandangan Penganalisis Mengenai Pemerolehan Twitter Oleh Musk

Umumnya, Musk yang sebelum ini membeli sejumlah kepentingan dalam Twitter cuba memperolehi syarikat sepenuhnya pada harga bidaan $44 bilion.

Namun, usaha pemerolehan tersebut tertangguh selepas Musk, yang masih cuba mengumpul dana $44 bilion, membangkitkan isu akaun spam bot Twitter.

Beberapa penganalsis menganggap bahawa Musk cuba menggunakan isu tersebut untuk merunding semula harga atau lebih tepat menamatkan perjanjian.

Hal ini kerana isu yang dibangkitkan oleh Musk adalah tidak konvensional dan mencerminkan betapa tidak seriusnya beliau dalam memeprolehi Twitter.

Selain itu, berdasarkan prestasi lemah Tesla Inc miliknya sudah hampir pasti Musk cuba membeli Twitter pada harga lebih rendah.

Dan perkara ini dapat dilihat jelas dengan penurunan saham Twitter sejak isu-isu yang dibangkitkan Musk menular di pelbagai media.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat