Ethereum (ETH) Bakal Tembus $7,600 Tahun Ini!

1,502

Mata wang kripto kedua terbesar selepas Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) diramalkan mencapai paras harga $7,609 pada tahun ini walaupun jangkaan untuk hujung tahun pula sedikit rendah, $6,500.

Manakala ramalan untuk jangka masa panjang pula, Ethereum berpotensi untuk melepasi paras $10,800 pada hujung 2025 dan $26,338 pada akhir 2030.

Pandangan ini dikongsi oleh 33 pakar kripto daripada laman web perbandingan Australia, Finder.

Seramai 79% daripada panel terlibat percaya peralihan Ethereum daripada mekanisme konsensus Proof of Work (PoW) kepada Proof of Stake (PoS) mendorong lonjakan harga.

Sementara itu, seramai 11% panel pula beranggapan ramalan tersebut sangat mustahil kerana isu gas dan skalabiliti rangkaian.

Mengapa?

Sedia maklum, Ethereum merupakan sebuah rangkaian gergasi yang terkenal dengan aplikasi desentralisasi (Dapps) seperti kewangan desentralisasi (DeFi), non-fungible token (NFT), dan metaverse.

Walaupun memiliki kekuatan tersebut, ada juga kelemahannya di mana sering berhadapan dengan masalah kesesakan dan skalabiliti rangkaian.

Ini mengundang kepada beberapa pesaing dekat seperti Solana dan Terra untuk menawarkan alternatif kepada pembangun untuk memudahkan pelancaran projek mereka.

Pun begitu, 52% panel percaya inilah masanya untuk membeli atau menambah ETH, dan 30% daripadanya menyarankan pelabur untuk HODL.

Selebihnya berpendapat pelabur wajar mencairkan aset mereka.

Pendapat anda pula bagaimana? Mungkin lebih baik HODL je la.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat